Guvernul croat acceptă Pactul global al ONU privind migraţia

Publicat:

Guvernul croat a declarat vineri că Pactul global al ONU pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată (GCM) este acceptabil pentru Croaţia şi că ministrul de interne va reprezenta ţara la conferinţa de luna viitoare de la Marrakech, un oraş din vestul Marocului, informează agenţia Xinhua, scrie Agerpres.

Aşa-numitul Acord de la Marrakech, semnat de 124 de ţări la 15 aprilie 1994, aduce o serie de propuneri ce abordează problema migraţiei “reglementate” în lume. Reprezentanţii ţărilor ar trebui să îl accepte la reuniunea din 10-11 decembrie în Maroc.


Citește și : Primul ambasador arab creştin al Israelului a fost numit în Azerbaidjan

Deşi este un document ce nu are nevoie de aprobarea parlamentului, guvernul croat a decis oricum să îl trimită legislativului şi este de aşteptat să fie confirmat la una dintre următoarele şedinţe.

Decizia guvernului de a accepta GCM este contrară poziţiei preşedintei croate pe această temă, notează Xinhua. Preşedinta Kolinda Grabar-Kitarovic a acceptat iniţial invitaţia secretarului general al Naţiunilor Unite Antonio Guterres de a veni la Marrakech, dar s-a răzgândit săptămâna trecută când a decis să nu se ducă.

Ea a declarat reporterilor că nu aprobă şi nici nu dezaprobă GCM, dar că nu merge deoarece nu există un consens global cu privire la problema migranţilor.

Guvernul croat estimează că acesta nu este un tratat internaţional, ci mai degrabă un document fără caracter obligatoriu. El susţine că fiecare ţară poate aplica din document doar acele aspecte care sunt acceptabile pentru politica de migraţie a ţării.

Citește și : Marea Britanie are un nou ministru pentru Brexit

“Conţinutul acestui document a fost încorporat în fundamentele politicii croate privind migraţia şi migraţia ilegală”, a declarat prim-ministrul Andrej Plenkovic în şedinţa guvernului de vineri.

Guvernul croat consideră că acest document reprezintă şi dorinţa comunităţii internaţionale de a găsi o soluţie globală pentru migraţia legitimă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.