Guvernul danez că se opune prezenţei sportivilor ruşi şi belaruşi sub drapel neutru la JO de la Paris

Publicat:

Guvernul danez a anunţat, vineri, că se opune prezenţei sportivilor ruşi şi belaruşi sub drapel neutru la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, considerând “de neînţeles” faptul că responsabilii Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) au acest lucru în vedere, în ciuda invaziei din Ucraina de către Rusia, informează AFP, potrivit agerpres.

“Este poziţia oficială a Danemarcei şi este poziţia mea în calitate de ministru faţă de Rusia. Linia guvernului este clară. Rusia trebuie să fie exclusă din toate sporturile internaţionale atât timp cât atacurile din Ucraina continuă”, a declarat ministrul Sporturilor, Jakob Engel-Schmidt.


Citește și : Biden subliniază necesitatea respectării regulilor convenite pe Esplanada Moscheilor

“Acest lucru este valabil, de asemenea, sportivilor ruşi sub drapel neutru. Este total de neînţeles linia CIO în acest caz”, a afirmat membrul guvernului într-un interviu pentru agenţia daneză Ritzau.

Preşedinţia Ucrainei a ridicat tonul, luni, împotriva Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), pe care îl acuză de a fi “un promotor al războiului”, după ce forul olimpic internaţional a anunţat că studiază posibilitatea participării sportivilor ruşi şi belaruşi, sub drapel neutru, la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris.

“CIO este un promotor al războiului, al uciderii şi al distrugerii. CIO priveşte cu plăcere cum Rusia distruge Ucraina şi oferă apoi Rusiei o cale de a-şi promova genocidul ucrainenilor”, a scris pe Twitter consilierul preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, vizându-l direct pe preşedintele CIO, Thomas Bach.

Ucraina a ameninţat, săptămâna trecută, că va boicota Jocurile Olimpice de vară din 2024, care vor avea loc la Paris, în cazul în care Comitetul Internaţional Olimpic va decide să permită participarea sportivilor ruşi şi belaruşi, interzişi la majoritatea competiţiilor internaţionale sub drapelul lor.

Comitetul Internaţional Olimpic a indicat, recent, că modalităţile de a-i autoriza pe sportivii ruşi şi belaruşi trebuie “explorate în continuare”.

Consiliul Olimpic al Asiei (OCA), la rândul său, a propus joi să integreze sportivii ruşi şi belaruşi în competiţiile sale regionale, cum ar fi Jocurile Asiatice, exprimându-şi sprijinul pentru poziţia CIO.

Propunerea OCA ar putea permite, în special, sportivilor interzişi să participe la evenimentele sale regionale de calificare, dintre care unele au început deja, pentru JO 2024.

CIO a reamintit că federaţia internaţională a fiecărui sport implicat în Jocurile Olimpice este cea care are “autoritatea unică” în această privinţă.

Citește și : Trei români au murit într-un grav accident petrecut în Slovenia

 

Marţi seara, CIO a revenit şi a publicat un comunicat sobru în care îşi reafirmă poziţia: ”Sancţiunile contra statelor şi guvernelor Rusiei şţi Belarus nu sunt negociabile”. Forul olimpic aminteşte interdicţia de organizare a evenimentelor sportive internaţionale în cele două ţări, interdicţia imnurilor şi steagurilor acestora la toate competiţiile, interzicerea reprezentanţilor celor două guverne la orice manifestare sportivă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.