X

Guvernul de la Kiev îi evacuează pe călugării ortodocși

Călugării ortodocși din mănăstirea Pecersîka Lavra din Kiev, care a fost construită în secolul al XI-lea, au fost evacuați de guvernul ucrainean, fiind bănuiți că ar avea relații cu Rusia. Vechiul complex religios cu cupole de aur este cea mai importantă mănăstire ortodoxă din țară. Până de curând călugării de aici erau supuși jurisdicției Moscovei, scrie EURONEWS, potrivit RADOR.

Călugării neagă că au menținut legături cu Rusia

Cu toate acestea, clericii spun că au rupt relațiile cu Biserica Ortodoxă Rusă de când liderul acesteia, patriarhul Kirill, a declarat că sprijină invazia militară a lui Vladimir Putin. Guvernul de la Kiev a rămas însă precaut.

Citeşte şi: Tranzitul moldovenesc al ‘lend-lease’-ului american – Black News

“De secole noi aparținem acestei biserici, care are istoria și patriarhul ei. Acum vor să ne treacă drept niște agenți străini sau inamici. Însă nu e adevărat, nu este așa. Acesta este poporul nostru, pământul nostru și mânăstirea noastră” – a explicat unul dintre călugări.

Deși au fost văzute mai multe mașini părăsind lăcașul de cult, responsabilul mânăstirii Pavlo Lebid a rămas, asigurând că nu are nicio intenție să plece, chiar dacă contractul de închiriere a fost anulat.

Citeşte şi: SUA au şters de la distanţă software sensibile de la bordul dronei prăbuşite în Marea Neagră – Black News

Ucraina și-a înființat recent propria Biserică Ortodoxă, pe care Patriarhia Moscovei nu o recunoaște.

Tags: Biserica ortodoxăBiserica Ortodoxă RusăCălugări ortodocșikievPatriarhul KirillPecersîka Lavraucraina
Categorii: Război in Ucraina