X

Guvernul de la Viena critică puternic Ucraina după ce a interzis intrarea unui reporter al televiziunii austriece ORF

Guvernul de la Viena a criticat puternic Ucraina după ce aceasta din urmă a blocat intrarea în ţară a unui corespondent al canalului public austriac ORF, relatează vineri DPA, potrivit Agerpres.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a exprimat vineri sprijinul pentru ministrul de externe Karin Kneissl, care a numit acţiunea Kievului drept “un act de cenzură inacceptabil în Europa” şi a cerut ridicarea interdicţiei.

Citește și : Ungaria apără drepturile etnicilor maghiari, indiferent de presiuni și interese geopolitice (Szijjarto)

“Cancelarul federal împărtăşeşte opinia ministrului de externe în acest caz”, a declarat biroul lui Kurz agenţiei de presă austriece APA.

Ucraina a emis joi decizia împotriva jurnalistului Christian Wehrschuetz.

Luna trecută, ambasadorul Ucrainei la Viena, Oleksandr Şcerba, l-a acuzat pe acest corespondent că a încălcat în mod ”demonstrativ” o frontieră atunci când el şi echipa sa de filmare au relatat din Crimeea, peninsula pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina.

În plus, Wehrschuetz ar fi intrat din Rusia în zonele deţinute de separatişti în estul Ucrainei pentru a evita punctele de control ucrainene, potrivit unei postări pe Facebook a Olgăi Şervakova, parlamentar din partea partidului Blocul, al preşedintelui Petro Poroşenko.

Wehrschuetz, care conduce birourile ORF de la Kiev şi Belgrad, a respins vineri acuzaţiile.

Citește și : Bosnia se aşteaptă la o ESCALADARE a numărului de migranţi pe ‘ruta balcanică’

“Presupun că actuala conducere ucraineană căuta un motiv să mă ţină afară pentru că este nemulţumită de informaţiile critice privind libertatea mass-media şi scandalurile legate de achiziţiile în domeniul apărării în timpul războiului”, a declarat el pentru postul de radio ORF Oe1.

Până în prezent, Kievul a blocat în principal intrarea jurnaliştilor din Rusia. Numai câţiva reporteri din alte ţări europene au fost afectaţi de o măsură similară.

Tags: crimeeaeuropaKarin KneisslOleksandr ŞcerbaORFrusiaSebastian KurzucrainaViena
Categorii: Diaspora