Guvernul elveţian cere populaţiei să nu renunţe la taxa radio tv

Publicat:

Guvernul elveţian i-a îndemnat luni pe alegători să voteze în favoarea menţinerii taxei radio tv care finanţează mass media publice, subliniind că banii contribuabililor joacă un rol crucial în susţinerea diversităţii culturale şi discursului politic în media, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Prin apelul său, Guvernul elveţian vrea să reducă sprijinul pentru iniţiativa ‘No Billag’, asupra căreia alegătorii se vor pronunţa prin vot în data de 4 martie 2018 şi care, potrivit ultimelor sondaje de opinie, se bucură de sprijinul a aproximativ 57% din alegători.


Citeşte şi: După 30 de ani, saudiţii au voie să meargă din nou la cinema

Susţinătorii acestei iniţiative vor să elimine taxa radio tv (denumită ‘Billag’ în Elveţia) care anul trecut a strâns 1,37 miliarde de franci (1,38 miliarde de dolari), fiind un sprijin financiar vital pentru mass media publice, atât la nivel federal, cât şi pentru cele regionale şi locale.

Postul naţional de radio-televiziune, SRG, care operează în cele patru limbi oficiale din Elveţia, depinde de această taxă radio tv care îi asigură 75% din buget.

“O ofertă media variată este importantă pentru o ţară mică şi poliglotă cum este Elveţia, cu democraţia sa directă”, a subliniat preşedintele Elveţiei, Doris Leuthard, într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: ORDINUL lui Putin. Armata rusă SE RETRAGE din Siria – VIDEO

Guvernul federal avertizează că, dacă iniţiativa ar fi adoptată, Elveţia ar deveni prima ţară din Europa care ar aboli taxa radio tv. Pe de altă parte, Executivul vrea să diminueze taxa radio tv până la 365 de franci anual pe gospodărie, începând din 2019, de la aproximativ 450 de franci în prezent. Companiile ar urma să plătească o taxă radio tv de până la 35.590 de franci pe an, în funcţie de cifra de afaceri anuală.

Referendumurile sunt o obişnuinţă în sistemul de democraţie directă din Elveţia, mai multe astfel de plebiscite având loc în fiecare an. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.