Guvernul elveţian consideră ‘posibilă şi oportună’ confiscarea activelor blocate după revoluţia ucraineană din 2014

Publicat:

Guvernul elveţian a decis miercuri să lanseze noi proceduri menite să confişte activele blocate în Elveţia după revoluţia ucraineană din februarie 2014 care s-ar putea ridica la aproape 132 de milioane de euro în total, informează AFP, potrivit agerpres.

Aceste proceduri vizează activele blocate de Elveţia ce aparţin unor persoane cu legături cu fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în 2014 de o revoltă populară împotriva virajului pro-rus întreprins de guvernului acestuia.


Citeşte şi: Ce jocuri poate face Rusia prin România? – Black News

“Toate activele susceptibile să fie confiscate – peste 130 de milioane de franci în total – vor face obiectul unor proceduri de confiscare în Elveţia”, a anunţat miercuri Consiliul Federal (guvernul) într-un comunicat.

“Elveţia susţine astfel Ucraina”, a adăugat guvernul elveţian, ţinând totodată să precizeze că decizia de miercuri nu este în niciun fel legată de sancţiunile împotriva Rusiei adoptate după declanşarea invaziei sale asupra Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

La câteva zile după destituirea lui Viktor Ianukovici, Berna ordonase îngheţarea eventualelor sale active din Elveţia, precum şi a celor ale anturajului său, în baza legii asupra valorilor patrimoniale de origine ilicită.

Ucraina a declanşat apoi proceduri penale pentru a le recupera şi a depus mai multe cereri de cooperare reciprocă pe lângă autorităţile elveţiene.

De atunci, Elveţia a transmis numeroase documente şi elemente doveditoare Ucrainei şi a apreciat miercuri că, în cadrul acestei cooperări, lansarea unor proceduri de confiscare este de acum “posibilă şi oportună”.

Guvernul elveţian a lansat pe 25 mai 2022 o primă procedură menită să confişte circa 100 de milioane de franci elveţieni. El a decis să deschidă şi altele, crescând la peste 130 de milioane de franci suma totală a activelor susceptibile să fie confiscate.

Citeşte şi: 39 de migranţi au murit într-un accident de autocar în Panama – Black News

Aceşti bani vor rămâne blocaţi până când justiţia administrativă elveţiană va da o decizie definitivă asupra confiscării lor, a explicat guvernul elveţian miercuri.

În cazul în care activele vor fi confiscate definitiv, acestea vor fi restituite în beneficiul populaţiei ucrainene, în cadrul unui acord internaţional. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

Sondaj – Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri

Sondaj - Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri Cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale...

Prețurile petrolului au avut cea mai mare creștere săptămânală din ultimii aproape doi ani, din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu

Prețurile petrolului au avut cea mai mare creștere săptămânală din ultimii aproape doi ani, din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu Prețurile petrolului au înregistrat cea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.