X

Guvernul elveţian are un plan de măsuri privind prevenirea radicalizării şi a extremismului violent

Guvernul elveţian a dezvăluit luni un plan de măsuri pe plan naţional care vizează prevenirea radicalizării şi a extremismului violent inclusiv prin mobilizarea comunităţilor locale şi regionale, transmite Xinhua, potrivit agerpres .

Măsurile se concentrează pe “avertizarea timpurie”, reintegrarea şi instruirea celor care influenţează viaţa comunităţilor, cum sunt profesorii şi antrenorii de sport.

Autorităţile au elaborat în acest sens un program pe cinci ani care va beneficia de o finanţare de 5 milioane de franci elveţieni, a anunţat într-o conferinţă de presă la Berna ministrul elveţian al justiţiei, Simonetta Sommaruga.

“Dacă vrem să oprim terorismul, nu putem aştepta până ajunge la uşa noastră şi trebuie să intervină poliţia; trebuie să ne ocupăm de el cu mult dinainte”, a spus Sommaruga.

Citește și : Israelul a arestat doi arabi, banuiti ca au ucis un soldat

Strategia urmăreşte mobilizarea comunităţilor locale şi regionale, fiecare din cele 26 de cantoane fiind chemate să creeze o autoritate non-poliţienească, a cărei activitate să fie axată pe încercarea de a reintegra persoanele radicalizate sau vulnerabile.

“Acest Plan naţional de acţiune se referă la toate formele de radicalizare şi extremism violent. Totuşi, aşa cum subliniază Raportul anual al Serviciilor federale de informaţii pe 2017, radicalizarea motivată de jihadism este considerată principala ameninţare la momentul actual”, se menţionează în plan.

Până acum Elveţia nu a fost vizată de atacuri teroriste de amploarea celor produse în Franţa sau Germania în ultimii ani, dar autorităţile rămân vigilente, serviciile de informaţii având în vedere 550 de persoane considerate ca prezentând un risc potenţial, faţă de 497 la finele lui 2016, a relatat site-ul de ştiri Swissinfo.

Tags: atacuri teroristebernaElvetiafranci elveţienimăsuriplanprevenirea radicalizării
Categorii: Diaspora