X

Guvernul francez va amâna până anul viitor reluarea consultărilor privind reforma sistemului de pensii

Noul premier francez Jean Castex a anunţat reprezentanţii sindicatelor şi pe cei ai patronatelor că reluarea dialogului cu privire la controversata reformă a sistemului de pensii din Franţa va fi amânată până anul viitor, a declarat vineri un lider sindical francez, potrivit Reuters, scrie agerpres.

”Prim-ministrul propune să amâne consultările cu privire la reformă”, a afirmat liderul sindicatelor din întreprinderile mici şi mijlocii CPME, Francois Asselin.

Citește și : India a depăşit pragul de 1 milion de cazuri de infecţii cu noul coronavirus

Acesta a adăugat că Jean Castex le-a transmis sindicatelor că punerea deplină în aplicare a reformei sistemului de ajutorare a şomerilor va fi amânată până la 1 ianuarie 2021.

Şeful executivului francez anunţase miercuri că va redeschide dialogul cu partenerii sociali şi cu parlamentul cu privire la controversata reformă a sistemului de pensii, promovată de preşedintele Emmanuel Macron.

În faţa membrilor Adunării Naţionale, unde şi-a prezentat declaraţia de politică generală, Castex a spus că actuala criză cauzată de noul coronavirus încurajează guvernul său ”mai mult ca oricând” să pună în practică ”un sistem mai corect şi mai echitabil” care să înlocuiască multiplele scheme de pensii din Franţa cu o schemă naţională unică.

Citește și : Trump nu a exclus ‘nimic’ în ceea ce priveşte China

El a menţionat că în principiu reforma sistemului de pensii va fi separată de consideraţiile financiare care l-au determinat pe predecesorul său, Edouard Philippe, să aibă în vedere şi creşterea vârstei de pensionare.

Propunerea lui Macron privind o schemă naţională unică de pensii a condus la proteste masive din partea sindicatelor, care se tem că membrii lor din schemele profesionale vor avea de pierdut. Proiectul a fost votat de către deputaţii francezi în martie, dar Emmanuel Macron a suspendat iniţiativa din cauza crizei provocate de noul coronavirus.

Tags: Francois AsselinfrantaJean Castexpensiipremierreforma
Categorii: Diaspora