Guvernul german consideră că îngheţarea chiriilor în Berlin este neconstituţională

Publicat:

Planul municipalităţii din Berlin de a îngheţa chiriile în capitala Germaniei pentru o perioadă de cinci ani este neconstituţional, potrivit Guvernului federal, transmite Bloomberg, potrivit agerpres.

La finele lunii trecute, partidele din coaliţia care conduce Consiliul Local din Berlin au căzut de acord să impună o limită superioară de 9,80 euro (10,90 dolari) pe metru pătrat, în cazul chiriilor percepute la circa 1,5 milioane de locuinţe construite înainte de 2014.


Citește și : Tusk, unicul candidat la preşedinţia Partidului Popular European

Potrivit Bloomberg, într-un mesaj trimis de Ministerul german de Interne parlamentarului CDU Kai Wegner, se susţine că astfel de chestiuni, precum plafonarea chiriilor, ar trebui reglementate la nivel federal şi nu de către landuri. Limitele impuse chiriilor sunt deja “reglementate cuprinzător şi concludent” de către guvernul federal, adăugă Ministerul german de Interne.

Această informaţie a dus la creşterea cu 4% a acţiunilor grupului imobiliar Deutsche Wohnen SE, cel mai mare deţinător de locuinţe din Berlin. Acţiunile acestei companii au pierdut aproximativ 17% din valoare de la anunţarea intenţiei de îngheţare a chiriilor.

Îngheţarea chiriilor, în urma plângerilor îndelungate ale berlinezilor, ar urma să intre în vigoare în primul trimestru al anului următor. Deşi unii avocaţi au avertizat deja că măsura ar putea fi neconstituţională, primarul Berlinului, Michael Mueller, s-a declarat încrezător că măsura îndeplineşte condiţiile de legalitate.

Citește și : Convorbire telefonică între Borisov şi Stoltenberg , în perspectiva summitului NATO de la Londra

Incertitudinile provocate de planul edililor Berlinului a determinat Deutsche Wohnen să amâne lucrări de renovare şi investiţii în valoare de un miliard de euro pe care le avea în vedere pentru locuinţele din Berlin. De asemenea, compania a selectat cel puţin 5.000 de proprietăţi din Berlin care vor fi scoase la vânzare.

Potrivit datelor Eurostat, jumătate dintre germani sunt chiriaşi. În timp ce în România aproximativ 96% dintre persoane locuiesc în apartamente sau case proprietate personală, cel mai mare procent din UE, în Germania proporţia este de 51,7%.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.