Guvernul din Honduras a decretat starea de urgenţă pentru a pune capăt manifestaţiilor care denunță o ‘fraudă electorală’

Publicat:

Guvernul din Honduras a decretat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă starea de urgenţă pentru a pune capăt manifestaţiilor opoziţiei care iau amploare pe teritoriul ţării, protestatarii denunţând o ‘fraudă electorală’ la alegerile prezidenţiale de duminică, transmite agerpres .

Decretul aprobat de preşedintele în exerciţiu Juan Orlando Hernandez ‘restrânge pentru o perioadă de zece zile (…) libera circulaţie a persoanelor’ între orele 18.00 şi 06.00, a precizat un purtător de cuvânt al guvernului, Jorge Ramon Hernandez Alcerro.


După cinci zile de la scrutinul prezidenţial, acesta nu are încă un învingător, iar autoritatea electorală a anunţat o renumărare a unor procese-verbale litigioase.

În ultimele zile s-au înmulţit manifestaţiile împotriva unei presupuse fraude electorale, convocate de rivalul de stânga al lui Hernandez, Salvador Nasralla, prezentator vedetă al televiziunii naţionale, nou intrat în politică.

Citește și : Pentagonul a amânat interdicţia privind utilizarea vechilor tipuri de muniţie cu fragmentaţie

Preşedintele conservator Juan Orlando Hernandez vrea un nou mandat, dar candidatura sa este contestată de opoziţie pentru că se bazează pe o decizie controversată a Curţii Supreme, care l-au autorizat pe Hernandez să candideze din nou, în pofida interdicţiei înscrise în Constituţie.

Pe măsura numărării voturilor, rezultatele, foarte strânse, s-au inversat în favoarea şefului statului, care se afla vineri în frunte, cu 42,92% din voturi, în faţa lui Salvador Nasralla, din partea Alianţei opoziţiei împotriva dictaturii, creditat cu 41,42% din opţiuni.

Simpatizanţii lui Nasralla au ieşit în stradă miercuri şi joi, la apelul său, iar vineri mii de persoane au blocat circulaţia în ţară, declanşând ciocniri cu poliţia.

Cel puţin doi poliţişti şi zece manifestanţi au fost răniţi, dintre care unii de gloanţe, şi au fost operate zeci de arestări.

Populaţia a luat cu asalt benzinăriile şi magazinele alimentare, de teamă că nu va mai putea ieşi pe străzi din cauza tulburărilor. Mai multe magazine au preferat să se închidă şi unele curse internaţionale au fost anulate pe aeroportul din Tegucigalpa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou Filmul „Rust” va avea premiera la un...

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.