X

Guvernul israelian rezistă crizei provocate de stagiul militar pentru ultraortodocşi

Coaliţia guvernamentală israeliană a ajuns luni la un compromis privind înrolarea evreilor ultraortodocşi, informează AFP.

Un comitet ministerial a aprobat o versiune preliminară a legii pentru prelungirea excepţiilor de la serviciul militar obligatoriu. Imediat după aceea, comisia pentru finanţe a parlamentului Israelului a votat în favoarea bugetului pentru anul viitor. Votul final urmează marţi sau miercuri. În privinţa recrutării obligatorii, ultraortodocşii anunţaseră încă de duminică seara că sunt dispuşi să aştepte versiunea finală până la vară.

Compromisul de luni reprezintă doar o soluţie provizorie în contextul politic care leagă una de alta cele două teme legislative, arată AFP. Partidele ultraortodoxe, reprezentante ale evreilor care respectă riguros preceptele religioase, avertizaseră că nu vor vota legea bugetului pe 2019 dacă nu se prelungeşte scutirea de serviciul militar a studenţilor şcolilor talmudice. La rândul său, ministrul de finanţe, Moshe Kahlon, declarase că va recomanda partidului său de centru să iasă din coaliţia guvernamentală dacă bugetul nu va fi aprobat până la sfârşitul lui martie. Ministrul apărării, Avigdor Lieberman, lider al altui partid din coaliţie, insistase asupra recrutării obligatorii şi ameninţase cu demisia. Premierul Benjamin Netanyahu, vizat de anchete ale poliţiei, pentru corupţie, a declarat de mai multe ori în ultima vreme că nu doreşte alegeri anticipate – care ar fi inevitabile în cazul ruperii coaliţiei.

Curtea Supremă a Israelului a decis în decembrie 2017 că evreii ultraortodocşi trebuie să efectueze serviciul militar şi a acordat guvernului un termen de un an pentru a reglementa situaţia. Până acum, sute de mii de tineri cu această orientare religioasă au fost scutiţi de armată. În prezent, circa 10% din populaţia israelului este ultraortodoxă, iar natalitatea mai mare în rândurile acestui grup ar putea ridica proporţia la 25% până în 2050, arată AFP. Armata fiind o instituţie vitală pentru Israel, excepţiile trezesc resentimente în rândul altor grupuri sociale.

Tags: armataAvigdor LiebermanBenjamin NetanyahuguvernisraelMoshe Kahlonscolile talmudiceserviciul militar obligatoriuultraortodocsi
Categorii: Sinteze