X

Guvernul italian aprobă bugetul pe 2023! 35 de miliarde de euro se duc pentru sprijinirea economiei

Noul Guvern de dreapta din Italia a prezentat marţi primul său buget, un pachet axat pe reducerea facturilor ridicate la energie şi a impozitelor pentru angajaţi, din 2023, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Măsurile presupun un efort de aproape 35 de miliarde de euro, autorităţile intenţionând să finanţeze aproximativ 60% din pachet, majorând deficitul bugetar din 2023 la 4,5% din PIB, de la un nivel de 3,4% din PIB estimat în septembrie. Alte surse de finanţare includ o creştere a taxei excepţionale pe profiturile companiilor energetice care au beneficiat de preţurile ridicate ale petrolului şi gazelor, a informat Trezoreria.

Citeşte şi: POTOP în Albania! Doi oameni au murit – Black News

Premierul Giorgia Meloni speră că prin majorarea cheltuielilor va accelera redresarea celei de-a treia economii a zonei euro, care, conform previziunilor Trezoreriei, ar urma să se contracteze în acest trimestru şi în primele trei luni din 2023.

Bugetul înăspreşte condiţiile din programul de reducere a sărăciei pentru şomeri care, susţine coaliţia de dreapta, ar descuraja oamenii să-şi caute de lucru. De anul viitor, persoanele apte de muncă vor putea beneficia de acest program maximum opt luni, iar de la 1 ianuarie 2024 se va renunţa la program.

Bugetul prevede alocarea a peste 21 miliarde de euro anul viitor pentru a ajuta firmele şi gospodăriile să plătească facturile la gaze şi electricitate.

Pentru majorarea pachetelor salariale, va fi pusă deoparte o sumă de aproximativ 4,2 miliarde de euro pentru reducerea impozitării veniturilor salariale, principalii beneficiari fiind angajaţii cu venituri scăzute.

De asemenea, sunt introduse stimulente fiscale menite să încurajeze angajările cu contracte pe durată nedeterminată pentru femeile care au vârsta de până la 36 de ani, angajaţi care au contracte pe durată determinată şi beneficiari ai programului de reducere a sărăciei pentru şomeri.

Citeşte şi: SOS în Marea Egee! O ambarcaţiune cu circa 500 de migranţi este în pericol de scufundare – Black News

În condiţiile inflaţiei ridicate, economia Italiei ar urma să urce cu doar 0,6% anul viitor, după un avans estimat la 3,7% anul acesta, conform previziunilor Trezoreriei.

Este redusă condiţionat vârsta de pensionare din 2023, astfel încât italienii vor putea beneficia de pensie de la vârsta de 62 de ani dacă au plătit contribuţii cel puţin 41 de ani. Conform unei reglementări din 2022, italienii pot beneficia de pensie de stat la vârsta de 64 de ani dacă au lucrat 38 de ani.

Conform bugetului, va fi redusă TVA la anumite bunuri esenţiale de consum, de la 10% la 5%. 

Tags: bugetGiorgia Meloniitaliaroma
Categorii: EconomieExterne