X

Guvernul Italiei dă undă verde Planului privind utilizarea banilor din Fondul UE de relansare

Guvernul Italiei a dat undă verde duminică Planului naţional privind utilizarea banilor alocaţi din Fondul de relansare european post-pandemie, informează dpa, potrivit agerpres.  

Italia, care a fost puternic lovită de pandemie, ar putea primi 191,5 miliarde de euro din partea Fondului UE.

Citește și : Netanyahu lansează un apel la calm după violenţele din Ierusalim

Potrivit unui comunicat al guvernului, oficialii au aprobat planul după o reuniune care a durat până după miezul nopţii, cu doar câteva zile înainte de termenul limită de 30 aprilie. Propunerea mai trebuie să treacă de parlament.

Italia, al cărei guvern este condus de fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, vrea să folosească banii pentru a finanţa digitalizarea şi proiecte de mediu. De asemenea, banii vor fi folosiţi pentru a moderniza administraţia publică şi sistemul juridic, precum şi pentru a extinde infrastructura şi pentru investiţii în sudul Italiei, mai slab din punct de vedere economic.

Instrumentul de redresare NextGenerationEU al UE, în valoare de 750 de miliarde euro, include granturi şi împrumuturi. Guvernele celor 27 de state membre UE au căzut de acord să se împrumute, să cheltuie şi să ramburseze în comun 750 miliarde de euro pentru a ajuta economiile lor să îşi revină din recesiunea provocată de izolare şi acum se concentrează asupra celor mai bune moduri pentru a cheltui aceşti bani.

Comisia Europeană va distribui aceşti bani în tranşe, în funcţie de atingerea anumitor indicatori de către guvernele statelor membre.

Modul de utilizare a banilor din partea UE a fost dezbătut timp de mai multe luni în Italia, iar divergenţele pe marginea acestui subiect s-au numărat printre motivele care au dus la destrămarea fostului guvern italian condus de Giuseppe Conte.

Guvernul condus de Draghi a fost învestit de la mijlocul lui februarie şi este susţinut de majoritatea partidelor din parlament.

Citește și : Premierul Paşinian califică drept o ‘măsură foarte puternică’ recunoaşterea de către SUA a genocidului armean

Luni şi marţi, Mario Draghi va prezenta programul în faţa celor două camere ale parlamentului. Reprezentanţi ai opoziţiei au declarat că parlamentul nu are suficient timp pentru a dezbate planul.

În ultimele luni, toate statele membre UE au elaborat propriile lor planuri naţionale care prevăd în mod detaliat modul în care fiecare guvern va cheltui partea care îi revine din cele 750 miliarde de euro.

 

Tags: BCEitaliaMario DraghiNextGenerationEUUE
Categorii: Diaspora