Guvernul Japoniei a oferit tractoare și fertilizanți pentru agricultorii moldoveni

Publicat:

Guvernul Japoniei a oferit tractoare și fertilizanți pentru agricultorii moldoveni

33 de tractoare Kubota M6-131 și 2000 tone de fertilizanți sunt acum disponibile pentru agricultorii moldoveni. Potrivit unui comunicat, aceste resurse sunt oferite în cadrul proiectului „Modernizarea Tehnicii și Echipamentelor Agricole” (MAME) și noului proiect „Asigurarea Fermierilor cu Fertilizanți”(AFF), ambele finanțate de Guvernul Japoniei.

Scopul acestora este de a oferi sprijin fermierilor prin accesul la echipamente moderne și resurse esențiale pentru creșterea productivității, potrivit deschide.md.


Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

 

Vreau să mulțumesc Guvernului Japoniei, reprezentat aici de domnul ambasador pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor. De asemenea, felicit echipa ADMA pentru munca depusă și pentru modul eficient de administrare a resurselor financiare. Acest sprijin este vital pentru dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova, ajutând fermierii să adopte tehnologii moderne și să crească productivitatea. Felicit agricultorii care astăzi primesc tractoarele Kubota și le doresc succes în utilizarea acestora pentru a îmbunătăți eficiența și randamentul activităților lor agricole”, a declarat viceprim-ministrul Vladimir Bolea.

Proiectul MAME, finanțat printr-un acord de împrumut cu Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) în 2020, a permis achiziționarea echipamentelor în valoare de 261 milioane lei. Până acum, 251 de agricultori au beneficiat de acest proiect, achiziționând 455 de unități de tehnică agricolă, ceea ce a contribuit la modernizarea sectorului agricol din țară. Ultima tranșă a acestui proiect include 33 de tractoare Kubota M6-131, care vor fi oferite fermierilor prin contracte de vânzare-cumpărare în rate, asigurând astfel un acces mai facil la tehnologie performantă.

În paralel, proiectul AFF, finanțat printr-un grant de 34 milioane lei, urmărește să îmbunătățească accesul fermierilor la fertilizanți de înaltă calitate. Din aceste fonduri, au fost achiziționate 2000 de tone de fertilizanți NKP, care vor fi distribuiți fermierilor la preț preferențial, cu opțiunea de plată în rate, pentru a sprijini dezvoltarea durabilă a agriculturii în Republica Moldova.

Ne-am reunit pentru a sărbători livrarea a 33 de tractoare Kubota, parte dintr-un acord de împrumut cu Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA), și pentru a lansa oficial proiectul de furnizare a 2000 de tone de fertilizanți pentru fermierii moldoveni. Aceste inițiative sunt esențiale pentru sprijinirea agricultorilor, oferindu-le acces la tehnologii moderne și resurse vitale pentru îmbunătățirea productivității agricole. De-a lungul anilor, Japonia a fost un partener de încredere al Republicii Moldova, oferind sprijin prin diverse proiecte, inclusiv programul 2KR, prin care au fost furnizate peste 600 de tractoare. Astăzi, continuăm această tradiție de colaborare”, a menționat E.S. Yoichiro Yamada.

În încheiere, Maxim Popov, directorul executiv ADMA a subliniat că fermierii pot fi siguri de deschiderea și sprijinul echipei ADMA pentru a îndeplini necesitățile și așteptările lor.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Proiectul MAME a fost un succes remarcabil, până în prezent finanțând 251 de fermieri, dintre care un procent semnificativ sunt tineri și femei. Aceștia au beneficiat de echipamente agricole moderne, inclusiv 455 de unități de tehnică, precum tractoare, combine și alte utilaje. Debursarea rapidă a celor șase tranșe din cadrul proiectului MAME, preconizată a fi finalizată până în 2026, a fost realizată într-un termen record, demonstrând capacitatea fermierilor moldoveni de a absorbi și valorifica eficient resursele financiare externe. Aceasta arată nu doar necesitatea urgentă de modernizare a sectorului agricol, dar și angajamentul nostru de a oferi sprijin continuu și eficient fermierilor”, a conchis Maxim Popov.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pharrell Williams va purta flacăra olimpică în regiunea pariziană

Pharrell Williams va purta flacăra olimpică în regiunea pariziană Muzicianul şi creatorul de modă american Pharrell Williams va purta flacăra olimpică, vineri, în regiunea pariziană,...

Curs de instruire pentru consilieri locali și primari, desfășurat la Primăria Bălți

Curs de instruire pentru consilieri locali și primari, desfășurat la Primăria Bălți Pe 25 iulie curent, în sala de ședințe a Primăriei municipiului Bălți, Institutul...

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a Republicii...

Lucrările la Autostrada ‘Unirii’ A8, care leagă Moldova de Transilvania, vor începe în septembrie

Lucrările la Autostrada 'Unirii' A8, care leagă Moldova de Transilvania, vor începe în septembrie Lucrările la Autostrada “Unirii” A8, care leagă Moldova de Transilvania, pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.