X

Guvernul libian de uniune naţională RENUNȚĂ la discuțiile de la Geneva

Guvernul libian de uniune naţională (GNA), cu sediul la Tripoli şi recunoscut de Organizaţia Naţiunilor Unite, a anunţat în noaptea de marţi spre miercuri suspendarea participării sale la activitatea unei comisii militare comune la Geneva, sub egida ONU, în urma încălcării repetate a încetării focului, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Anunţăm suspendarea participării noastre la convorbirile militare care se desfăşoară la Geneva, până când vor fi adoptate poziţii ferme faţă de agresor (Khalifa Haftar) şi de încălcările” încetării focului, a indicat GNA într-un comunicat.

Citește și: Londra dezvăluie noul sistem de imigrație post-Brexit

Confirmată la summitul internaţional din 19 ianuarie de la Berlin, această comisie militară comună este alcătuită conform aşa-numitului format ‘5+5’, cu cinci membri reprezentând GNA şi alţi cinci din partea mareşalului Khalifa Haftar, omul-forte din estul Libiei care încearcă din aprilie anul trecut să preia controlul asupra capitalei Tripoli.

Marţi după-amiază, porturile Tripoli şi Al-Shaab au fost ţinta a peste 15 rachete, în pofida intrării în vigoare, în ianuarie, a unui acord de încetare a focului, respectat în mică măsură de forţele beligerante din Libia. Potrivit lui Amin al-Hashemi, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii libian, trei civili au fost ucişi şi cinci răniţi.

Citește și: Un mexican ARESTAT în SUA pentru spionaj în favoarea Rusiei

În Libia are loc un conflict între forţele guvernului de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU şi condus de Fayez al-Sarraj (foto), şi cele ale mareşalului Khalifa Haftar, care controlează estul ţării şi a lansat la 4 aprilie 2019 o amplă ofensivă contra oraşului Tripoli.

Violenţele s-au soldat până acum cu 1.000 de morţi şi aproximativ 140.000 de persoane strămutate.

Mareşalul Khalifa Haftar este susţinut de Rusia, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Iordania, în timp ce GNA beneficiază de sprijinul Turciei.

Tags: Al-ShaabAmin al-HashemiFayez al-SarrajgenevaGuvernul libian de Uniune Naţională (GNA)Khalifa HaftarlibiaONUtripoli
Categorii: Știrile zilei