X

Guvernul lui Macron ameninţă că va interveni în cazul blocajului de pe piaţa carburanţilor

Guvernul francez a ameninţat marţi că va interveni dacă în următoarele ore “sau cel mult zile” nu se va găsi o soluţie la greva din rafinăriile şi depozitele de carburanţi, care provoacă o penurie ce afectează în jur de 30% din benzinăriile din ţară, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

“Această situaţie a durat destul”, a spus ministrul Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, care a subliniat într-un interviu pentru France Info că, dacă TotalEnergies şi sindicatele greviste, în special Confederaţia Generală a Muncii (CGT), nu ajung la un compromis, se va activa o obligaţie administrativă de revenire la muncă.

Citeşte şi: Iranul plănuieşte să dea în judecată Meta pentru incitare în legătură cu protestele antiguvernamentale – Black News

Întrebat în cât timp se va întâmpla asta, Le Maire a răspuns că “în ore, cel mult zile”.

Grevele au început de mai bine de două săptămâni şi afectează în prezent rafinăriile TotalEnergies şi Exxon, precum şi o serie de depozite.

Potrivit ministrului, “blocarea ţării nu este acceptabilă” şi francezii “nu trebuie să fie victimele acestei situaţii”.

El a menţionat că unele sindicate, precum Confederaţia Franceză Democratică a Angajaţilor (CFDT), au recunoscut că “există propuneri de negociere” din partea TotalEnergies.

Citește și : Biden condamnă ‘brutalitatea absolută’ a bombardamentelor ruseşti în Ucraina

Dar, atât CGT, sindicatul majoritar în sector, precum şi Forţa de Muncă (FM), au decis să continue greva, prin care fac presiune pentru a obţine o mai mare majorare salarială, motivând că TotalEnergies obţine miliarde de euro profituri excepţionale datorită actualului context energetic.

Premierul Elisabeth Borne a organizat luni seara o reuniune de criză cu membrii Guvernului ce au implicaţii directe sau indirecte în această problemă.

Tags: Bruno Le MairecarburanţiConfederaţia Franceză Democratică a Angajaţilor (CFDT)Confederaţia Generală a Muncii (CGT)Elisabeth BorneExxonForţa de Muncă (FM)frantaTotalEnergies
Categorii: Diaspora