X

Guvernul din Maldive avertizează Curtea Supremă privind destituirea preşedintelui Abdulla Yameen

Guvernul din Maldive a avertizat că va ordona forţelor de securitate să împiedice orice încercare a Curţii Supreme sau a opoziţiei de a-l destitui pe preşedintele Abdulla Yameen, care refuză eliberarea deţinuţilor politici. Avertismentul de duminică al guvernului de la Male vine după ce joi Curtea Supremă a ţării a luat decizia surpriză de a anula condamnările a nouă deţinuţi politici de rang înalt, relatează AFP şi Reuters.

Ministrul justiţiei, procurorul general Mohamed Anil, a declarat duminică în presă că există informaţii conform cărora Curtea Supremă “ar putea cere punerea sub acuzare sau destituirea preşedintelui” şi a subliniat că acest lucru poate duce la o “criză de securitate naţională”, potrivit agerpres.

Tot joi, Curtea Supremă a ordonat reintegrarea 12 deputaţi care fuseseră demişi din legislativ după ce au ieşit din partidul preşedintelui Yameen. Ulterior, fostul şef al statului Mohamed Nasheed, refugiat în Marea Britanie după o controversată condamnare pentru “terorism”, în 2015, a anunţat că va candida la următoarele alegeri prezidenţiale.

Citește și : Siria dezminte acuzațiile SUA privind folosirea armelor chimice contra rebelilor

În pofida apelurilor ONU, SUA, Franţei sau Marii Britanii, guvernul Maldivelor a refuzat să se supună deciziilor Curţii şi a suspendat lucrările parlamentului.

Politica de represiune împotriva disidenţilor dusă de putere afectează imaginea de paradis turistic al micului arhipelag din Oceanul Indian cu o populaţie de circa 340.000, în majoritate musulmani suniţi.

Tags: Abdulla YameenCurtea Supremădeţinuţi politiciMaldivemarea britanieOceanul Indianterorism
Categorii: Știrile zilei