X

Guvernul marocan pune capăt stării de urgenţă sanitară

Guvernul marocan a pus capăt, de facto, stării de urgenţă sanitară ce a fost impusă în urmă cu aproape trei ani pentru a combate pandemia de COVID-19, informează marţi AFP, potrivit agerpres

Acea măsură, reînnoită periodic prin decret guvernamental începând din 24 martie 2020, nu a mai fost prelungită după data de 28 februarie 2023.

Citește și : Peskov vorbeşte despre o nouă candidatură a lui Putin

Starea de urgenţă constituie un cadru juridic care le-a permis autorităţilor marocane să adopte măsuri excepţionale – economice, financiare, sociale sau de mediu – în cadrul luptei lor împotriva noului coronavirus.

Astfel, starea de urgenţă s-a tradus în ultimii trei ani prin măsuri de lockdown, închiderea provizorie a frontierelor, restricţionarea deplasărilor, interzicea adunărilor publice şi a evenimentelor sportive.

Ea a fost utilizată recent şi pentru a interzice marşurile de protest faţă de scumpirea traiului zilnic, organizate în mai multe oraşe din regatul marocan.

Totodată, Oficiul Naţional al Aeroporturilor (ONDA) a anunţat luni seară suprimarea obligativităţii de a prezenta o fişă sanitară la sosirea în Maroc, ultima măsură sanitară ce era încă în vigoare.

Potrivit Ministerului marocan al Sănătăţii, situaţia COVID-19 se caracterizează din septembrie 2022 printr-o slabă răspândire a noului coronavirus la nivel naţional.

Citește și : Rusia nu va relua discuţiile nucleare START până când Washingtonul nu va asculta Moscova

De la apariţia sa în Maroc, pe 2 martie 2020, maladia COVID-19 a cauzat 16.296 de decese, dintr-un total de aproape 1,3 milioane de infectări, potrivit statisticilor oficiale.

În Maroc, o ţară cu o populaţie de 36 de milioane de locuitori, peste 23,4 milioane de persoane au primit două doze de vaccin anti-COVID-19 şi aproape 7 milioane de persoane s-au vaccinat cu trei doze.

Tags: covid-19Marocurgenţă sanitară
Categorii: Sinteze