Guvernul olandez contestă planul unui ONG de a prelua 150 de migranţi din Grecia

Publicat:

Guvernul olandez i-a atenţionat joi pe voluntarii unei fundaţii care doresc să plece în Grecia pentru a prelua de acolo 150 de migranţi pe care să-i aducă în Olanda, avertizându-i că iniţiativa lor echivalează cu o acţiune de trafic ilegal cu fiinţe umane, relatează AFP, scrie Agerpres.

Membri ai fundaţiei ”Let’s Bring Them Here” (Să-i aducem aici), care militează pentru protecţia refugiaţilor, au stabilit să plece vineri din oraşul olandez Utrecht către Atena cu un autocar şi circa 50 de autoturisme.


Citește și : Donald Trump apără retragerea trupelor americane din Siria: Este ‘timpul ca alţii să lupte’

Obiectivul acestei călătorii de 2.500 de kilometri înaintea sărbătorilor de Crăciun este ”de a evacua refugiaţii” care trăiesc în condiţii deplorabile în tabere în Grecia, a indicat într-un comunicat fundaţia, care a scris pe website-ul său că ”o catastrofă umanitară este în curs”.

Aceeaşi fundaţie a lansat şi o petiţie prin care cere Olandei să primească 1.000 de refugiaţi aflaţi în prezent în Grecia, petiţie care a strâns 44.800 de semnături. Dar ”nu putem aştepta ca autorităţile să reacţioneze în faţa semnăturilor, ceva trebuie făcut acum”, şi-a justificat ONG-ul acţiunea.

Însă autorităţile olandeze le-au solicitat insistent voluntarilor acestui ONG să nu-şi pună în aplicare planul. ”Împărtăşesc preocupările privind condiţiile de viaţă în taberele din insulele greceşti, dar preluarea de acolo a unor oameni în mod ilegal şi aducerea lor în Olanda fără nicio asigurare este o idee rea”, a afirmat secretarul de stat olandez pentru justiţie, Mark Harbers.

”Transportul ilegal de persoane care nu au drept de rezidenţă echivalează cu exploatarea de fiinţe umane şi intră sub incidenţa legii”, a mai avertizat acest oficial olandez. El a estimat că iniţiativa respectivei fundaţii este rezultatul faptului că ea dezaprobă politica guvernului olandez privind migraţia.

Potrivit secretarului de stat olandez, guvernul de la Haga a luat în trecut ”măsuri extraordinare” pentru a găzdui refugiaţi în condiţii demne, conform acordurilor încheiate cu Uniunea Europeană.

Citește și : UE: Acord pentru protecţia împotriva practicilor comerciale neloiale

Conform cotidianului olandez Algemeen Dagblad, în anul care se încheie Olanda a primit 159 de solicitanţi de azil veniţi din taberele de refugiaţi din Grecia şi Italia, după ce anul trecut numărul acestora a fost de circa 1.400.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.