X

Guvernul olandez contestă planul unui ONG de a prelua 150 de migranţi din Grecia

Guvernul olandez i-a atenţionat joi pe voluntarii unei fundaţii care doresc să plece în Grecia pentru a prelua de acolo 150 de migranţi pe care să-i aducă în Olanda, avertizându-i că iniţiativa lor echivalează cu o acţiune de trafic ilegal cu fiinţe umane, relatează AFP, scrie Agerpres.

Membri ai fundaţiei ”Let’s Bring Them Here” (Să-i aducem aici), care militează pentru protecţia refugiaţilor, au stabilit să plece vineri din oraşul olandez Utrecht către Atena cu un autocar şi circa 50 de autoturisme.

Citește și : Donald Trump apără retragerea trupelor americane din Siria: Este ‘timpul ca alţii să lupte’

Obiectivul acestei călătorii de 2.500 de kilometri înaintea sărbătorilor de Crăciun este ”de a evacua refugiaţii” care trăiesc în condiţii deplorabile în tabere în Grecia, a indicat într-un comunicat fundaţia, care a scris pe website-ul său că ”o catastrofă umanitară este în curs”.

Aceeaşi fundaţie a lansat şi o petiţie prin care cere Olandei să primească 1.000 de refugiaţi aflaţi în prezent în Grecia, petiţie care a strâns 44.800 de semnături. Dar ”nu putem aştepta ca autorităţile să reacţioneze în faţa semnăturilor, ceva trebuie făcut acum”, şi-a justificat ONG-ul acţiunea.

Însă autorităţile olandeze le-au solicitat insistent voluntarilor acestui ONG să nu-şi pună în aplicare planul. ”Împărtăşesc preocupările privind condiţiile de viaţă în taberele din insulele greceşti, dar preluarea de acolo a unor oameni în mod ilegal şi aducerea lor în Olanda fără nicio asigurare este o idee rea”, a afirmat secretarul de stat olandez pentru justiţie, Mark Harbers.

”Transportul ilegal de persoane care nu au drept de rezidenţă echivalează cu exploatarea de fiinţe umane şi intră sub incidenţa legii”, a mai avertizat acest oficial olandez. El a estimat că iniţiativa respectivei fundaţii este rezultatul faptului că ea dezaprobă politica guvernului olandez privind migraţia.

Potrivit secretarului de stat olandez, guvernul de la Haga a luat în trecut ”măsuri extraordinare” pentru a găzdui refugiaţi în condiţii demne, conform acordurilor încheiate cu Uniunea Europeană.

Citește și : UE: Acord pentru protecţia împotriva practicilor comerciale neloiale

Conform cotidianului olandez Algemeen Dagblad, în anul care se încheie Olanda a primit 159 de solicitanţi de azil veniţi din taberele de refugiaţi din Grecia şi Italia, după ce anul trecut numărul acestora a fost de circa 1.400.

Tags: atenagreciamigrantiolandatraficUtrecht
Categorii: Diaspora