X

Guvernul și opoziția din Macedonia se contrazic pe tema unui referendum privind numele țării

Guvernul social-democrat din Macedonia, condus de Zoran Zaev (foto), și partidul principal de opoziție, VMRO DPMNE, condus de Hristijan Mickovski, nu au reușit să ajungă la o înțelegere privind referendumul pentur schimbarea denumirii fostei republici iugoslave, relatează publicația Balkan Insight, potrivit mediafax.

Negocierile pentru organizarea referendumului privind schimbarea numelui vor fi luate duminică sau luni.

Citeşte şi: 11 oameni au murit după scufundarea unui vapor turistic în SUA

Cele două părți au anunțat că nu au reușit să convină asupra unor aspecte cheie în formarea Comisiei Electorale.

“Vom încerca să discutăm cu opoziția cât timp acest lucru va fi posibil”, a declarat Zaev în urma întâlnirii de joi, care a durat mai mult de patru ore.

“Scopul strategic al țării noastre și al tuturor partidelor din Parlament este aderarea la UE și NATO. Nu există compromisuri pentru acest scop strategic. Amnistia, directă sau indirectă, nu este posibilă”, a adăugat premierul macedonian.

Liderul formațiunii politice VMRO DPMNE, Mickovski, a declarat pentru reporteri că este “optimist” în privința unei înțelegeri privind referendumul.

Citeşte şi: Moscova cere ajutor online pentru rusoaica arestată în SUA

Acesta a negat că membrii partidului său ar fi cerut să fie grațiați, sugerând că aceste acuzații reprezintă o “încercare de a manipula publicul”.

Premierul Macedoniei, Zoran Zaev, a anunţat în luna iunie că a ajuns la un acord cu Grecia privind numele ţării sale, care se va numi “Republica Macedonia de Nord”, punând capăt unei dispute cu Atena care împiedica Skopje să adere la Uniunea Europeană și NATO.

Pentru implementarea înțelegerii, Macedonia trebuie să organizeze un referendum prin care cetățenii macedonieni să își exprime sprijinul pentru o schimbare constituțională.

Tags: Hristijan MickovskiMacedoniaUniunea Europeană (UE)VMRO-DPMNEZoran Zaev
Categorii: Diaspora