Guvernul polonez a obţinut un vot de încredere din partea parlamentului

Publicat:

Guvernul conservator polonez a câştigat joi un vot de încredere din partea parlamentului, după ce premierul Mateusz Morawiecki a solicitat pe neaşteptate susţinerea legislativului de la Varşovia, decizie considerată drept o tentativă de sprijinire a partidului său, ‘Lege şi Justiţie’ (PiS), înaintea alegerilor prezidenţiale de la finalul acestei luni, informează Reuters, scrie agerpres.

În favoarea executivului Morawiecki s-au pronunţat 235 de deputaţi, alţi 219 s-au opus şi doi s-au abţinut de la vot.


Citește și : Numărul deceselor de COVID-19, în creştere în rândul triburilor indigene din Brazilia

Acest demers survine cu trei săptămâni înaintea primului tur al scrutinului prezidenţial, prevăzut pentru 28 iunie.

Preşedintele polonez în exerciţiu, Andrzej Duda, aliat al PiS, a fost mult timp favorit clar pentru aceste alegeri, dar sondajele de opinie recente arată că avansul său se micşorează, în special faţă de principalul candidat al opoziţiei, Rafal Trzaskowski, reprezentant al Platformei Civice şi primar al Varşoviei.

Un sondaj de opinie publicat luni indica faptul că Duda ar pierde în al doilea tur de scrutin, pe 12 iulie, atât în faţa lui Trzaskowski, cât şi a altui contracandidat puternic, jurnalistul de televiziune Szymon Holownia. Realegerea lui Andrzej Duda este crucială pentru promovarea agendei PiS, care include continuarea atât de controversatelor reforme din sistemul judiciar.

De asemenea, parlamentul a supus la vot şi o moţiune simplă contra ministrului sănătăţii Lukasz Szumowski, criticat pentru neregulile înregistrate în Polonia în achiziţionarea măştilor faciale în timpul pandemiei de COVID-19.

Citește și : Rusia a trimis un al doilea grup de avioane de vânătoare în Siria

”Dacă aveţi suficiente voturi, trimiteţi-ne acasă! Dacă nu, lăsaţi-ne să acţionăm, nu ne deranjaţi!”, a spus înaintea votului premierul Mateusz Morawiecki în Seim (camera inferioară a parlamentului polonez), unde PiS deţine majoritatea.

Katarzyna Lubnauer, o deputată din opoziţie, a afirmat că PiS doreşte de fapt să abată atenţia de la votul asupra moţiunii contra ministrului sănătăţii, întrebând: ”Este acesta un atac de panică?”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ani grei de închisoare pentru moldovenii care au omorât un bărbat în Italia

Ani grei de închisoare pentru moldovenii care au omorât un bărbat în Italia Cei doi moldoveni care acum un an au ucis în bătaie un...

O moldoveancă a fost UCISĂ de soţul italian! Detalii şocante despre crimă

O moldoveancă a fost UCISĂ de soţul italian! Detalii şocante despre crimă Erik Zorzi, un șofer de camion originar din Italia, provincia Padova, în vârstă...

Festivalul ‘DOR de Chișinău’: Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție

Festivalul 'DOR de Chișinău': Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție Primăria Chișinău a organizat în premieră Festivalul „DOR de Chișinău”, un...

‘Diaspora Plantează Acasă’: Moldovenii din străinătate, invitați să planteze 11 hectare de pădure în satul Răzeni

'Diaspora Plantează Acasă': Moldovenii din străinătate, invitați să planteze 11 hectare de pădure în satul Răzeni Ministerul Mediului al Republicii Moldova, în colaborare cu Biroul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.