Guvernul polonez alocă 427 milioane de euro pentru un program de fabricare de muniţii

Publicat:

Guvernul polonez lansează un program naţional de fabricare de muniţii, pentru care va aloca două miliarde de zloţi (427 milioane de euro), a anunţat miercuri premierul Mateusz Morawiecki, în contextul în care aliaţii Ucrainei încearcă să crească livrările, informează DPA şi Reuters, potrivit agerpres.  

‘Încurajez companii private, companii de stat, entităţi străine să răspundă rapid provocării de a crea noi fabrici de muniţii pe teritoriul polonez’, a spus Morawiecki într-o conferinţă de presă.


Citește și : Anunţul privind desfăşurarea de arme nucleare în Belarus este PERICULOS

‘Vrem să alocăm două miliarde de zloţi de la buget pentru investiţii’, a afirmat el.

De asemenea, guvernul intenţionează să comande 800.000 de obuze de artilerie, în valoare de 12 miliarde de zloţi (2,6 miliarde de euro).

Potrivit lui Morawiecki, ultimele luni de lupte în Ucraina au arătat Poloniei şi aliaţilor săi occidentali cât de multă muniţie consumă artileria. Consumul este mult mai mare decât permit capacităţile actuale de producţie ale Franţei, Germaniei şi altor state.

‘Dacă cineva în Polonia sau în Europa ar putea să producă astăzi muniţii de calibrul 155 mm sau 120 mm, ar putea să le vândă ca pâinea caldă’, a spus premierul polonez.

Citește și : Suedia şi Finlanda vor deveni ‘ţinte legitime’ pentru Moscova

Programul naţional de muniţii ar trebui pus în aplicare în termen de 1-2 ani, a precizat el.

Polonia joacă un rol important în livrarea în Ucraina nu numai de armamente proprii, ci şi ale aliaţilor occidentali. Kievul se reînarmează masiv, anticipând o nouă ofensivă rusă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.