Guvernul polonez pregătește noi reforme la Curtea Supremă

Publicat:

Ministerul Justiţiei din Polonia intenţionează să reducă numărul de judecători de la Curtea Supremă la 20-30, de la 97 în prezent, şi să fuzioneze unele dintre camerele acestei instanţe, a relatat marţi cotidianul Rzeczpospolita, în contextul în care coaliţia de guvernământ continuă reforma sistemului judiciar, potrivit Reuters și agerpres.

Partidul naţionalist de guvernare Lege şi Justiţie (PiS) a fost criticat pentru reformele sale care au vizat Curtea Supremă şi despre care opoziţia spune că au urmărit să confere formaţiunii aflate la putere un mai mare control asupra sistemului de justiţie. PiS a afirmat că schimbările sunt necesare pentru o mai mare eficienţă şi pentru a elimina ultimele vestigii ale fostului sistem comunist.


Citește și: Rafael Correa NU scapă de închisoare! Curtea Supremă din Ecuador îi menține sentința grea

“Pentru a vindeca situaţia din sistemul judiciar, este nevoie de limitarea numărului de poziţii oficiale, de reorganizarea instanţelor şi de limitarea jurisdicţiei lor”, a afirmat ministrul adjunct al Justiţiei, Anna Dalkowska, pentru Rzeczpospolita.

Bartlomiej Przymusinski, un judecător activist din cadrul asociaţiei judecătoreşti Iustitia, a declarat pentru acelaşi cotidian că planurile de schimbare pentru Curtea Supremă urmăresc, în opinia sa, să transforme această instanţă într-o instituţie care aprobă deciziile guvernului.

De la venirea la putere în 2015, PiS, partid eurosceptic, a introdus o serie de reforme judiciare despre care oficialii Uniunii Europene şi activişti pentru democraţie spun că ar încălca standardele comunitare privind statul de drept.

La începutul acestui an, PiS a adoptat măsuri menite a-i sancţiona disciplinar pe judecătorii care pun la îndoială numirile în instanţă făcute pe baza unor noi reguli.

Citește și: Washingtonul acuză China de HĂRȚUIREA jurnaliștilor străini

“Există într-adevăr o problemă cu statul de drept în ţara noastră, dar sursa sa principală şi dominantă sunt instanţele care încalcă legea şi nu ţin cont de Constituţie”, a declarat liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, citat în weeekend de portalul de ştiri Niezalezna.pl.

PiS a încercat deja să îi înlăture pe unii dintre judecătorii Curţii Supreme prin introducerea în 2017 a unor reguli privind pensionarea anticipată, dar a trebuit să dea înapoi sub presiunea din partea UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.