X

Guvernul R. Moldova inițiază negocieri pentru investiții de 200 milioane de euro cu BEI

Guvernul R. Moldova inițiază negocieri pentru investiții de 200 milioane de euro cu BEI

Guvernul Republicii Moldova a votat astăzi inițierea negocierilor pentru semnarea Contractului de finanțare între Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții, destinat realizării Proiectului „Programul de Dezvoltare a Pădurilor din Moldova”. Acest proiect vizează o investiție de 200 milioane EUR, în vederea extinderii și reabilitării pădurilor pe teritoriul național, un pas esențial în combaterea schimbărilor climatice și protecția biodiversității.

Citeşte şi: Procurorii revizuiesc acuzarea împotriva lui Trump pentru încercări de a anula rezultatul alegerilor din 2020 – Stiripesurse.md

Contractul prevede finanțarea și implementarea Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor pentru perioada 2023-2032, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 55/2023. Contractul urmărește îmbunătățirea guvernanței forestiere, consolidarea capacităților instituționale, dar și restaurarea a aproximativ 63.200 ha de terenuri și păduri degradate, reprezentând o contribuție majoră la reducerea emisiilor de CO2 și la crearea de noi locuri de muncă în zonele rurale.

În urma finanțării vor fi plantate 63.200 hectare de pădure, se va construi un centru seminologic și trei pepiniere industriale în regiunile Nord, Centru și Sud. De asemenea, vor fi realizate 30 de depozite pentru lemn și drumuri forestiere de acces. Totodată, procesele din sistemul silvic vor fi digitalizate, iar întreprinderile silvice vor fi dotate cu tehnică și utilaje moderne.

 

Tags: Banca Europeană de Investiţii (BEI)pădure
Știrile zilei