Guvernul R.Moldova va aloca 3,5 miliarde de lei din bugetul de stat pentru implementarea unor proiecte importante

Publicat:

Guvernul R.Moldova va aloca 3,5 miliarde de lei din bugetul de stat pentru implementarea unor proiecte importante

Guvernul Republicii Moldova va aloca 3,5 miliarde de lei din bugetul de stat pentru implementarea unor proiecte importante în diferite domenii, iar suma totală a alocărilor pentru acestea va fi dublată datorită asistenței UE. 

Declarația a fost făcută, miercuri, de premierul Dorin Recean, în cadrul unei conferințe de presă, prezentând informații privind implementarea noilor proiecte de infrastructură în diferite domenii. Potrivit lui, în următorii 2 ani urmează să fie finalizată construcția drumului Leușeni-Hîncești, o rută importantă care ne conectează cu UE, potrivit infomarket.md.

De asemenea, urmează să fie finalizat drumul Soroca-Arionesti-Ataki, ale cărui lucrări au fost deblocate după mai bine de 10 ani și care “înseamnă 40 de kilometri de drum european în nordul țării, așteptat de peste 80.000 de cetățeni locali”. Prin construcția autostrăzii Chișinău-Giurgiulești, care ocolește Vulcănești și Slobozia-Mare, se va asigura o legătură directă cu singurul port moldovenesc de pe Dunăre.


Dorin Recean a precizat că se preconizează efectuarea unui studiu de fezabilitate privind construcția autostrăzii Ungheni-Chișinău-Odessa, iar drumul propriu-zis ar putea fi construit până în 2028. Pentru locuitorii Chișinăului și ai întregii țări, va fi construit un alt segment al șoselei de centură a capitalei, care va simplifica traficul și va avea 4 benzi și o lungime de aproape 7 kilometri. Premierul a mai spus că “tot pentru locuitorii Chișinăului și pentru întreaga țară, va fi finalizată renovarea Circului Chișinău”.

Este programată și construcția podului autostrăzii la Ungheni, care va asigura fluidizarea traficului spre România și Uniunea Europeană, “acest proiect este așteptat de zeci de ani”. Blocurile sanitare din peste 150 de școli vor fi renovate și dotate. În toată țara vor exista 13 centre pentru accidente vasculare cerebrale, care vor permite salvarea și tratarea la timp a pacienților cu accidente vasculare cerebrale. În sectorul energetic, va fi construită linia de transport a energiei electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, care va spori independența energetică a Republicii Moldova și va asigura accesul la piețele de energie electrică din România și Europa.

Se planifică implementarea unor proiecte de eficiență energetică în 80 de clădiri rezidențiale și 600 de case particulare, 15 centre medicale, iar 60.000 de gospodării vor primi eco-vouchere, care le vor permite să schimbe aparatele electrice cu unele noi, mai eficiente. Autoritățile vor continua să stimuleze investițiile în proiecte de energie verde. “Am lansat deja licitații pentru producerea de parcuri eoliene cu o capacitate de 105 MW și centrale fotovoltaice cu o capacitate de 60 MW.

În același timp, vom lansa un proiect național de eficiență energetică pentru locuințe și clădiri publice, pentru a economisi și a plăti mai puțin pentru energie”, a declarat Dorin Recean. El a precizat că se planifică și modernizarea unui tronson de 150 de kilometri din calea ferată Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căușeni. Reabilitarea acestui tronson de cale ferată va începe în această primăvară și va permite creșterea semnificativă a vitezei de circulație a trenurilor în Republica Moldova. Cel puțin 10 școli model din cele 35 planificate de Ministerul Educației vor fi finalizate și vor fi renovate.

Școlile vor fi dotate conform standardelor europene și vor avea terenuri sportive modernizate, curți amenajate, eficiență energetică și implementarea tehnologiilor digitale. “Guvernul construiește și va continua să construiască o Moldovă europeană, în care toți locuitorii să aibă condiții de trai naturale și sănătoase. Construirea Moldovei este un proces care necesită timp și are nevoie de toată lumea.

Vom reuși să construim o Moldovă care să arate european de la nord la sud, în cele mai mici sate și în cele mai mari orașe, dacă toată țara va pune umărul. Guvernul își îndeplinește partea sa de responsabilitate și construiește întreaga țară, dar fiecare dintre noi trebuie să participe, fiecare acolo unde se află – să-și facă treaba bine, să muncească cinstit”, a declarat premierul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului SAGA festiva se va desfăşura de vineri până duminică, la Romaero. Harta festivalului, care...

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație Grecia își întărește echipele de pompieri în această...

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni miercuri la Astana...

Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat

Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat Marina Tauber va fi apărată în dosarul privind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.