Guvernul Republicii Democratice Congo restabileşte pedeapsa cu moartea

Publicat:

Guvernul Republicii Democratice Congo restabileşte pedeapsa cu moartea

Guvernul Republicii Democratice Congo (RDC) a decis să reia execuţiile capitale, în special împotriva militarilor vinovaţi de trădare şi autorilor “banditismului urban care duce la moarte”, relatează vineri France Presse.

Această decizie, notificată într-o circulară semnată miercuri de ministrul justiţiei, Rose Mutombo, şi autentificată vineri de AFP, ridică moratoriul asupra executării pedepsei cu moartea din 2003, precizează textul, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean (CNN)

Ea vine la scurt timp după noi ofensive ale rebelilor M23 (“Mişcarea 23 Martie”), sprijiniţi de unităţi ale armatei rwandeze, în regiunea Goma (est).

Pronunţată în mod regulat, în special în cazurile implicând militari sau membri ai unor grupuri armate, pedeapsa cu moartea nu mai este aplicată de la semnarea moratoriului decis sub regimul preşedintelui Joseph Kabila (2001-2019).

De atunci, pedepsele cu moartea au fost comutate sistematic în închisoare pe viaţă.

Mişcarea cetăţenească congoleză prodemocraţie Lucha (Lupta pentru Schimbare) a condamnat vineri această decizie, precizând că “deschide un coridor pentru execuţii sumare în această ţară unde funcţionarea defectuoasă a justiţiei este recunoscută de toţi, inclusiv de magistratul suprem însuşi”, referindu-se la criticile recente din partea preşedintelui Felix Tshisekedi la adresa sistemului judiciar al RDC.

De doi ani, RDC se confruntă cu o ofensivă a rebelilor M23 care au ocupat mari părţi din provincia Nord-Kivu (est).

Deruta armatei congoleze şi a miliţiilor sale auxiliare în faţa avansului M23 a alimentat suspiciuni în rândul autorităţilor de infiltrare a forţelor de securitate.

Mulţi militari, inclusiv ofiţeri superiori ai FARDC (Forţele Armate ale RDC), dar şi deputaţi, senatori şi personalităţi din lumea economică din estul RDC, au fost arestaţi şi acuzaţi de “complicitate cu inamicul”.

Citește și: Viktor Orban: Numele păcii este Donald Trump

Potrivit notei circulare, “actele de trădare sau de spionaj au făcut ca atât populaţia, cât şi Republica să plătească un preţ ridicat, având în vedere imensitatea pagubelor suferite”.

Restabilirea execuţiilor are ca scop “scăparea armata ţării noastre de trădători (…) şi stoparea recrudescenţei actelor de terorism şi banditism urban care au dus la moartea oamenilor”, mai scrie ministrul justiţiei.

Surse de securitate din estul RDC, care au cerut anonimatul, au declarat pentru AFP că sunt deja planificate “execuţii publice ale unor militari” acuzaţi de “colaborare cu inamicul”, în special cu rebelii M23 şi Rwanda.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro Escrocheria cunoscută sub numele de „Ruda implicată în accident” continuă să...

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.