Guvernul Republicii Moldova reacţionează la insinuările guvernatoarei Găgăuziei privind ‘militarizarea’ republicii

Publicat:

Biroul Politici de Reintegrare din cadrul guvernului de la Chişinău a reiterat miercuri ” angajamentul ferm al guvernului Republicii Moldova de a reglementa conflictul transnistrean exclusiv pe căi paşnice şi politice, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internaţional”, relatează NewsMaker.md, potrivit agerpres.

Reacţia sa intervine după ce guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah, a afirmat că, prin acţiunile autorităţilor de la Chişinău, inclusiv a preşedintei Maia Sandu, conflictul îngheţat din regiunea transnistreană ar putea deveni unul “fierbinte”.


Citește și : Fostul preşedinte rus Medvedev, revoltat de un subiect de discuţie la Davos, ‘e o ruşine’

Într-o înregistrare video, Irina Vlah denunţa cu o zi în urmă “înarmarea Moldovei”, afirmând că “dacă partidul puterii nu va şti să se folosească de instrumentele oferite de regimul democratic, conflictul îngheţat poate deveni unul fierbinte, punând în pericol securitatea şi stabilitatea politică a ţării”.

În aceeaşi înregistrare, ea se referă şi la declaraţia şefului Serviciului de Informaţii şi de Securitate (SIS), Alexandru Musteaţă din decembrie 2022, potrivit căruia Rusia ar avea drept obiectiv crearea unui coridor terestru până în regiunea transnistreană, iar o nouă ofensivă a Federaţiei Ruse în această direcţie ar putea avea loc în 2023.

“Preocupat de acest subiect, şeful unei instituţii de resort ne avertiza recent că Rusia ar avea în plan să invadeze Republica Moldova la începutul anului 2023. (…) Un aşa-zis discurs de securitate a fost mai degrabă o sursă de insecuritate şi alertă”, a spus Irina Vlah.

Afirmaţiile sale interveneau în contextul în care un lot de 19 transportoare de tip Piranha, oferit de Guvernul Republicii Federale Germane, a intrat în dotarea armatei moldovene. Echipamentele vor fi utilizate pentru instruirea militarilor, a precizat ministrul apărării Anatolie Nosatîi.

Citește și : Macron şi Meloni au avut un schimb de opinii înaintea summitului UE din februarie

Admiţând că armata are nevoie de modernizare, guvernatoarea Găgăuziei se întreabă dacă aceasta contribuie sau nu la consolidarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova. “Ne-am dori totuşi să ştim de la comandantul suprem al forţelor armate care ne-a promis că va fi ‘preşedinta transparenţei’ – sunt acestea pentru consolidarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova? Sau neutralitatea constituţională este o povară geopolitică?”, întreabă retoric Irina Vlah, conform NewsMaker.md.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.