Guvernul sirian anunţă o amnistie pentru dezertori şi pentru cei care ‘au fentat’ armata

Publicat:

Guvernul sirian a anunţat o amnistie pentru bărbaţii care au dezertat din armată sau au evitat serviciul militar, acordându-le câteva luni pentru a se prezenta la datorie fără a fi pedepsiţi, transmite Reuters, citând un anunţ făcut marţi de guvern, potrivit agerpres.

Teama de recrutare şi de posibila pedeapsă pentru evitarea ei sau pentru dezertare este frecvent citată de grupurile ce acordă asistenţă ca unul din principalele motive pentru care refugiaţii nu vor să se întoarcă acasă.


Citeşte şi: 10.000 de oameni au fost evacuaţi după explozia unui depozit militar

Într-un decret difuzat pe social media, preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat că amnistia acoperă toate pedepsele pentru dezertare în interiorul sau în afara Siriei.

Bărbaţii din Siria vor avea patru luni la dispoziţie pentru a profita de amnistie, iar cei din afara ţării şase luni.

În virtutea legii militare siriene, dezertorii riscă ani de închisoare dacă îşi părăsesc posturile şi nu raportează pentru serviciul executat într-un anumit interval de timp.

Conflictul din Siria a început în 2011 după proteste de masă împotriva conducerii lui Assad, făcând în cele din urmă o jumătate de milion de morţi şi implicând puteri mondiale şi regionale.

Citeşte şi: Un român este principalul suspect în cazul jurnalistei ucise în Bulgaria

Mulţi soldaţi au dezertat, unii pentru a se alătura rebelilor şi alţii pentru a scăpa de lupte. Mai mult de jumătate din populaţia de dinainte de război şi-a părăsit căminele. Aproximativ 5 milioane au plecat în străinătate şi alte milioane de locuitori au fost strămutaţi în Siria.

În timp ce amnistia acoperă dezertarea, ea nu vizează lupta împotriva guvernului sau alăturarea la rebeli, consideraţi de guvernul sirian ca terorişti.

În ultimii trei ani, sprijinul militar rus şi iranian l-a ajutat pe Assad să recâştige controlul numeroaselor enclave deţinute de rebeli anti-Assad sau militanţi jihadişti, punând capăt luptelor în multe zone.

După un acord ruso-turc pentru a evita un atac asupra ultimului bastion al opoziţiei în nord-vest, nu este clar dacă va exista în curând o nouă ofensivă militare.

Citeşte şi: Un nou cutremur puternic s-a produs în Indonezia. Bilanţul dezastrului de luna trecută a depăşit 2000 de morţi

Potrivit Libanului, 50.000 de refugiaţi sirieni, din peste un milion pe teritoriul său, au plecat acasă în cadrul unor întoarceri colective asistate în acest an.

Cu toate acestea, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) declară că condiţiile nu au fost încă îndeplinite pentru întoarcerea în masă a refugiaţilor. Vorbind la Beirut în august, şeful UNHCR Filippo Grandi a declarat că refugiaţii sunt îngrijoraţi de recrutare şi preocupaţi şi de alte probleme, precum lipsa infrastructurii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Aerosmith se retrage din turnee din cauză că vocea lui Steve Tyler a fost afectată permanent

Aerosmith se retrage din turnee din cauză că vocea lui Steve Tyler a fost afectată permanent Aerosmith spune că vocea lui Steven Tyler a fost...

Zelenski: Rusia a folosit săptămâna trecută peste 600 de bombe aeriene ghidate pentru a ataca Ucraina

Zelenski: Rusia a folosit săptămâna trecută peste 600 de bombe aeriene ghidate pentru a ataca Ucraina Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că Rusia...

Pianistul Pavel Kuşnir, un activist antirăzboi, a murit în arest preventiv în Orientul Îndepărtat Rus

Pianistul Pavel Kuşnir, un activist antirăzboi, a murit în arest preventiv în Orientul Îndepărtat Rus Pianistul rus Pavel Kuşnir, arestat la sfârşitul lunii mai după...

Iranul plănuieşte represalii ale Hezbollah în ‘adâncurile’ Israelului şi ‘să nu se limiteze la ţinte militare’

Iranul plănuieşte represalii ale Hezbollah în 'adâncurile' Israelului şi 'să nu se limiteze la ţinte militare' Iranul a declarat sâmbătă că aliatul său Hezbollah ar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.