Guvernul slovac a aprobat un acord de apărare convenit cu SUA, fără prezenţă permanentă de trupe

Publicat:

Guvernul slovac a aprobat un acord de apărare convenit cu SUA, care stabileşte cadrul unei potenţiale folosiri de către armata americană a unor baze militare din Slovacia, fără desfăşurări de trupe pe teritoriul acestei ţări, relatează miercuri agenţiile Reuters şi TASR, potrivit agerpres.

Anunţarea acordului a stârnit săptămâna trecută critici în Slovacia, procurorul general formulând obiecţii împotriva documentului despre care a afirmat că subminează Constituţia ţării. Procurorul a menţionat în special imunitatea acordată soldaţilor americani în cazul comiterii unor infracţiuni şi imposibilitatea verificării de către autorităţile de la Bratislava a unor eventuale desfăşurări de arme nucleare la baze din Slovacia şi care astfel ar face această ţară o ţintă în caz de conflict.


Citește și : Suedeza Alice Bah Kuhnke, candidata Verzilor la funcţia de preşedinte al Parlamentului European

Acordul de Cooperare Militară (Defence Cooperation Agreement – DCA) între Slovacia şi SUA, despre care guvernul slovac afirmă că este inspirat din înţelegeri similare semnate de alte 23 de state membre ale NATO, inclusiv toate cele de pe flancul de est, mai trebuie ratificat de parlamentul de la Bratislava şi promulgat de preşedinta Zuzana Caputova.

Conform documentului valabil pentru 10 ani, Statele Unite vor putea folosi aeroporturile militare de la Sliac şi Malacky-Kuchyna, precum şi alte baze militare convenite de cele două ţări, dar orice planuri concrete vor fi stabilite prin acorduri ulterioare. Armata americană va putea transporta, desfăşura şi stoca materiale, echipamente militare şi provizii în facilităţile militare convenite, care vor mai putea fi folosite pentru instruire, exerciţii, manevre, tranzit, găzduirea personalului sau desfăşurarea de forţe. Statele Unite au obligaţia să informeze Slovacia în avans cu privire la aceste acţiuni.

Ministrul de externe slovac Ivan Korcok a declarat că dezbaterea cu privire la acest acord a fost presărată cu dezinformări. El a precizat că orice viitoare prezenţă a unor trupe străine în Slovacia va trebui să fie aprobată în prealabil de guvern şi parlament. Ministrul Korcok şi titularul Apărării, Jaroslav Nad, au negat că acest acord creează premisele unei prezenţe militare permanente a SUA în Slovacia.

Fostul premier Robert Fico a anunţat că partidul său, Smer, va respinge în parlament acordul militar încheiat cu SUA şi a cerut un referendum pe această chestiune.

Citește și : Borrell: Rusia vrea sa facă UE IRELEVANTĂ şi să provoace tensiuni între Bruxelles si SUA

Prin semnarea acestui acord Slovacia renunţă la dreptul ei de a urmări penal membrii forţelor armate americane, dar în cazul anumitor delicte autorităţile slovace for putea revoca imunitatea penală acordată soldaţilor americani.

Pe de altă parte, Slovacia, ţară ce are graniţă comună cu Ucraina, va putea beneficia de o asistenţă financiară americană de circa 100 de milioane de dolari, destinată modernizării infrastructurii militare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Dublin, unde a...

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.