Guvernul Trudeau a avut dreptate să recurgă la măsuri excepţionale pentru a pune capăt crizei şoferilor de camioane (anchetă)

Publicat:

O situaţie “excepţională” care “risca să devină periculoasă şi imposibil de gestionat”: guvernul lui Justin Trudeau a avut dreptate să recurgă la măsuri excepţionale pentru a pune capăt crizei şoferilor de camioane în iarna lui 2022, a apreciat vineri o comisie de anchetă independentă, relatează AFP, potrivit agerpres

Şeful guvernului canadian a recurs la o lege rar folosită în timp de pace pentru a îndepărta şoferii de camioane din centrul oraşului Ottawa, care au participat trei săptămâni la manifestaţii împotriva restricţiilor sanitare legate de COVID-19.


Citește și :  Lukaşenko: Belarusul este gata să lanseze producţia de avioane de atac la sol Suhoi Su-25, care ‘şi-au dovedit eficienţa în Ucraina’

Premierul “a avut o temere rezonabilă că situaţia cu care se confrunta putea degenera şi risca să devină periculoasă şi imposibil de gestionat”, se arată într-un raport de peste 2.000 de pagini făcut public vineri.

“Ajung la concluzia că, atunci când s-a luat decizia de a invoca legea, cabinetul a avut motive rezonabile să creadă că există o criză naţională (…) şi că această criză necesita luarea temporară a unor măsuri speciale”, a declarat vineri Paul Rouleau, preşedintele comisiei de anchetă, la predarea raportului.

Astfel, guvernul s-a confruntat cu “o ameninţare de violenţă gravă în scopuri politice sau ideologice. În cursul manifestaţiilor, au fost prezenţi extremişti care le-au încurajat”, se mai arată în raport.

Pe de altă parte, au existat “numeroase ameninţări” împotriva unor funcţionari publici, inclusiv a premierului, a declarat Rouleau. Prin urmare, “a fost oportună invocarea legii”. A fost o “măsură radicală, dar nu dictatorială”.

Comisia s-a reunit timp de şase săptămâni pentru a audia numeroşi manifestanţi şi reprezentanţi ai guvernului, printre care Justin Trudeau care a fost puternic criticat de opoziţie şi de asociaţiile pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor pentru că a recurs la această dispoziţie.

În plus, comisia a ajuns la concluzia că această criză poate fi considerată “ca un eşec al federalismului”. Prin urmare, raportul conţine 56 de recomandări care vizează perfecţionarea schimbului de informaţii între agenţii, răspunsul poliţiei la manifestaţii de mare amploare şi legea privind măsurile de urgenţă în sine.

Citește și : UE analizează mijloacele pentru a realiza achiziţii comune de muniţii pentru Ucraina (surse)

Minimizată iniţial de autorităţi, mişcarea de contestare a pornit de la şoferii de camioane protestând faţă de obligaţia de a fi vaccinaţi pentru a trece frontiera cu Statele Unite, apoi s-a extins la un refuz general al regulilor de sănătate publică în Canada.

Manifestanţii au mers atât de departe încât au blocat un pod între oraşul canadian Windsor şi oraşul american Detroit, paralizând o rută comercială esenţială pentru industrie, în special pentru producătorii de automobile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.