X

Guvernul turc a preluat controlul a peste 12 şcoli din Afganistan ce au legături cu clericul musulman Fethullah Gulen

Guvernul turc a preluat controlul a peste 12 şcoli din Afganistan conduse de o organizaţie ce are legături cu clericul musulman Fethullah Gulen, acuzat de Ankara de organizarea puciului eşuat din Turcia în iulie 2016, a anunţat luni Ministrul afgan al Educaţiei, relatează dpa.

Şcolile vor fi de acum administrate de fundaţia guvernamentală turcă Maarif, conform agerpres.

Ministrul turc al educaţiei Ismet Yilmaz şi omologul său afgan Mohammad Ibrahim Shinwari au participat la Kabul o ceremonie de predare a controlului asupra şcolilor, a anunţat Ministerul afgan al Educaţiei.

Citește și : Vladimir Putin a ordonat o pauză umanitară în enclava Ghouta de Est din Siria

Clericul musulman Fethullah Gulen, aflat în autoexil în SUA, este acuzat de autorităţile turce de organizare a tentativei de lovitură de stat în 15 iulie 2016. De atunci, autorităţile turce au arestat zeci de mii de susţinători ai lui Gulen şi au cerut mai multor guverne să închidă şi să predea controlul asupra şcolilor care au presupuse legături cu mişcarea clericului musulman.

Turcia a cerut guvernului afgan să închidă şi să transfere către fundaţia Maarif controlul acestor şcoli, a informat la începutul anului 2017 presa afgană.

Potrivit Ministerului afgan al Educaţiei, Maarif a promis creşterea numărului de şcoli la 28 şi acordarea de burse de studii în Turcia pentru 10% dintre absolvenţi.

Tags: AfganistanankaraFethullah GulenGuvernul turcIsmet Yilmazkabulscoliturcia
Categorii: Sinteze