X

Guvernul venezuelean impune o taxă pe tranzacţiile în dolari

Guvernul venezuelean va impune o taxă de până la 25% pe tranzacţiile în dolari care câştigă teren în ţară în faţa devalorizării scăpate de sub control a bolivarului, potrivit unui decret publicat vineri în Monitorul Oficial, transmite AFP, scrie agerpres.

Măsura decisă în cadrul unei reforme fiscale prevede o taxă între 5% şi 25% asupra “bunurilor şi serviciilor plătite în valută”.

Citește și : Macron: Retragerea Marii Britanii din UE ‘trebuie să ne facă să reflectăm’

Lovită din plin de şase ani de recesiune, o hiperinflaţie şi prăbuşirea bolivarului în faţa dolarului cu 98,6% în 2019, ţara sud-americană cunoaşte o dolarizare neoficială a economiei de aproape un an.

Flexibilizarea controlului schimburilor valutare, după trei ani de control strict, a încurajat folosirea bancnotei verzi.

Potrivit cabinetului Ecoanalitica, 53,8% din tranzacţiile din ţară se fac în dolari. Însă numai 15% din populaţie are acces constant la moneda SUA şi 35% în mod ocazional.

Potrivit expertului Henkel Garcia din cadrul Ecoanalitica, măsura caută “să stimuleze utilizarea” petro, criptomoneda locală (1 petro = 60 de dolari) lansată în 2018 de guvernul lui Nicolas Maduro, dar criticată de economişti şi platformele de schimb.

Citește și : Trump ridică restricţiile privind utilizarea minelor antipersonal

Executivul şi-a înmulţit recent iniţiativele pentru promovarea acesteia. În decembrie, o primă în petro le-a fost acordată bugetarilor şi pensionarilor.

Experţii sunt de părere că petro a fost schimbat rapid în bolivari şi apoi în valută.

Tags: Henkel GarciaMonitorul OficialNicolas MadurorecesiuneSUAtaxavalută
Categorii: Știrile zilei