Guvernul yemenit ameninţă că va înceta colaborarea cu inspectorii ONU

Publicat:

Guvernul yemenit a declarat joi că şi-ar putea înceta colaborarea cu anchetatorii ONU pentru drepturile omului, acuzându-i că pregătesc un raport părtinitor, care evocă posibile ‘crime de război’ comise de toate părţile implicate în conflict, informează AFP, potrivit agerpres.

Acest raport a fost respins de coaliţia care operează în Yemen sub comandament saudit şi de către guvernul yemenit, autorii documentului fiind criticaţi că nu subliniază suficient rolul Iranului în sprijinirea rebelilor houthi şi că ignoră faptul că aceştia din urmă au confiscat puterea prin forţă.


Citeşte şi: Bilanţul negru al cutremurului din Japonia creşte de la oră la oră. Cel puţin 9 oameni au murit, 33 de dispăruţi şi peste 300 de răniţi – FOTO/VIDEO

‘Studiem împreună cu aliaţii noştri din coaliţie cel mai bun mod de a trata cu echipa ONU’, a declarat ministrul pentru drepturile omului yemenit, Mohammed Askar, în cadrul unei conferinţe de presă la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite (EAU).

‘Examinăm toate opţiunile, inclusiv cea prin care să se pună capăt misiunii sau neprelungirea mandatului, după ce aceasta a arătat părtinire şi inexactitate’, a adăugat el.

Un grup de experţi cu mandat ONU a indicat la 28 august că toţi actorii implicaţi în conflictul din Yemen au comis ‘un număr considerabil de încălcări ale dreptului internaţional’.

Multe dintre aceste încălcări pot fi încadrate la ‘crime de război’, subliniază raportul, menţionând în acest sens detenţia arbitrară generalizată, tortura şi violul.

Potrivit raportului, loviturile coaliţiei conduse de Riad şi care intervine în Yemen din martie 2015 ‘au cauzat cele mai multe victime civile directe’, vizând zone rezidenţiale, pieţe şi structuri medicale.

Citeşte şi: Arabia Saudită a interceptat o rachetă trasă de rebelii yemeniţi. 26 de oameni au fost răniţi

Războiul din Yemen opune forţele proguvernamentale, sprijinite de Riad şi Abu Dhabi, rebelilor houthi, susţinuţi de Iran şi care au cucerit în 2014 şi 2015 regiuni vaste din ţară, inclusiv capitala Sanaa.

Conflictul s-a soldat până acum cu circa 10.000 de morţi, în majoritate civili, provocând cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU.

ONU încearcă să relanseze procesul de reglementare politică, invitând în acest weekend guvernul şi rebelii pentru consultări la Geneva.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.