X

Guvernul yemenit este pregătit să reia negocierile cu rebeli houthi

Guvernul yemenit s-a declarat gata, joi, pentru reluarea negocierilor de pace cu rebeli houthi, în condiţiile în care se intensifică presiunea internaţională pentru a pune capăt conflictului ce sfâşie Yemenul de circa trei ani, informează AFP, potrivit agerpres.

Naţiunile Unite au anunţat marţi că doresc să relanseze negocierile de pace în maxim o lună, după eşuarea discuţiilor prevăzute să aibă loc la Geneva luna trecută şi la care rebelii houthi au refuzat să participe.

Citeşte şi: Italia nu va face cu UE un schimb de concesii privind bugetul

Într-un comunicat publicat de agenţia de presă Saba, guvernul yemenit a salutat eforturile pentru restabilirea păcii şi a afirmat că este “gata să demareze imediat negocierile asupra procesului menit să construiască încrederea, în principal prin eliberarea tuturor deţinuţilor şi prizonierilor, precum şi celor care au fost răpiţi sau sunt victime ale unei dispariţii forţate”.

SUA au îndemnat săptămâna aceasta la încetarea imediată a ostilităţilor în Yemen, unde o coaliţie regională condusă de Arabia Saudită luptă alături de guvernul yemenit împotriva rebelilor houthi, susţinuţi de Iran. Secretarul de stat american Mike Pompeo şi ministrul american al apărării Jim Mattis au cerut încetarea raidurilor aeriene, recunoscând implicit implicarea coaliţiei conduse de Riad în bombardamentele asupra civililor.

Citeşte şi: SUA critică Cuba pentru nerespectarea drepturilor omului

În septembrie, rebelii houthi au refuzat să se deplaseze la Geneva pentru a participa la discuţiile de pace, acuzând ONU că nu le garantează posibilitatea de a se întoarce în Sanaa, capitala ţării care se află sub controlul lor.

Negocierile au mai eşuat în 2016, după 108 de zile de discuţii în Kuweit.

Tags: Arabia sauditanegocierirebeli houthiYemen
Categorii: Sinteze