X

Guy Verhofstadt este mulţumit de acordul Brexit încheiat între Londra şi Bruxelles

Proiectul de acord privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, încheiat miercuri seara între Londra şi Bruxelles şi care a provocat turbulenţe în cadrul guvernului premierului britanic Theresa May, este ”cel mai bun” la care putea spera UE, a estimat joi referentul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Acesta este cel mai bun acord pe care noi puteam să-l obţinem”, a declarat Verhofstadt într-o conferinţă de presă la Strasbourg împreună cu preşedintele PE, Antonio Tajani, şi negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.

Citeşte şi: Americanii se tem că ar putea pierde un război în faţa Rusiei sau a Chinei

Parlamentul European ”va avea ultimul cuvânt privind acordul de retragere a britanicilor, care vor părăsi UE pe 29 martie 2019, a reamintit Tajani, precizând că votul va avea loc ”la începutul anului viitor”.

”Activitatea negociatorului merge în direcţia cea bună”, a estimat Tajani, îndeosebi în ce priveşte ”cele trei puncte cruciale” stabilite de către eurodeputaţi: ”apărarea drepturilor cetăţenilor” europeni în Regatul Unit (şi reciproc), factura separării ce trebuie soluţionată de către Londra şi problema frontierei irlandeze, un punct crucial care aproape că a făcut să eşueze discuţiile.

Citeşte şi: Donald Tusk anunţă un summit pentru oficializarea acordului dintre UE şi Marea Britanie

”Punctul cel mai dificil a fost cel referitor la stabilitatea păcii în Irlanda”, a recunoscut Michel Barnier.

Potrivit negociatorului-şef al UE pentru Brexit, Comisia Europeană va rămâne ”calmă şi metodică” într-un moment în care premierul Theresa May, care a apărat documentul joi în faţa parlamentului său, trebuie să facă faţă demisiei a patru dintre miniştrii săi.

Tags: acordbrexitGuy Verhofstadtmarea britanieParlamentul European (PE)Theresa May
Categorii: Diaspora