X

Guyana va avea o creștere economică de 86% în 2020

Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează o creștere economică de 86% pentru Guyana, una dintre cele mai mici țări din America de Sud din punctul de vedere al populației și al teritoriului, transmite CNBC, potrivit mediafax.

Țara sud-americană este așteptată să înregistreze cel mai alert ritm de creștere economică din lume anul viitor, după prognozele Fondului. Guyana, o țară cu 780.000 de locuitori ce se învecinează cu Brazilia și Venezuela, va înregistra astfel un salt economic masiv de la un avans al PIB-ului de 4,4% în 2019 odată ce va demara producția de petrol din proaspăt descoperitele sale rezerve masive din offshore.

Citește și: Acord între UE şi China privind indicaţiile geografice protejate (Macron)

Țara sud-americană are cele mai mari rezerve de petrol din lume per locuitor iar noi descoperiri se fac constant. În comparație cu Arabia Saudită, ce are 1.900 de barili în rezerve offshore/persoană, Guyana are 3.900 de barili offshore pentru un locuitor.

Guyana este așteptată să demareze pentru prima data producția de petrol luna viitoare, o dezvoltare ce va transforma dinamica economică în singura țară nativ vorbitoare de engleză din America de Sud.

Având în vedere instabilitea politică din Guyana, unde în prezent guvernul este interimar și nu poate înainta un buget pentru 2020, IHS Markit consideră că economia sud-americană va avansa cu “doar” 30%.

Totodată, lipsa reglementărilor în sectorul energetic din Guyana înseamnă că proiectele de exploatare offshore se pot lovi de numeroase întârzieri, afectând prognoza FMI, arată analiza Markit.

Citește și: Trump cere audierea directă a activistului pentru integritate: ‘Este o înşelătorie!’

Un asemenea avans economic nu vine însă fără pericole, arată Fondul într-un raport din iunie care notează că ritmul majorării cheltuielilor publice trebuie să fie unul gradual pentru a evita risipa și pentru a diminua riscurile macroeconomice observate în țările ce se bazează pe venituri din resurse naturale, precum o oscilație majoră într-o direcție sau alta a valorii monedei naționale.

Tags: America de SudBraziliaguyanaPIBVenezuela
Categorii: Știrile zilei