X

Hackerii au atacat birourile ONU

Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat miercuri că un “atac cu multe resurse” s-a desfăşurat vara trecută asupra infrastructurii IT a birourilor sale din Geneva şi Viena, potrivit DPA, transmite şi agerpres.

“Identificarea sursei oricărui atac informatic rămâne difuză şi nesigură, prin urmare nu putem indica vreun potenţial atacator specific, dar a fost, după câte se pare, un atac cu multe resurse”, a declarat presei la New York un purtător de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Citeşte şi: Turcia dă vina pe Franţa pentru situaţia din Libia

“Ameninţarea unor viitoare atacuri continuă, iar Secretariatul ONU detectează şi răspunde zilnic la multiple atacuri de diferite niveluri de sofisticare”, a spus purtătorul de cuvânt.

Biroul ONU pentru Drepturile Omului, care a fost una dintre ţintele atacului cibernetic, a precizat că hackerii au reuşit să acceseze ID-urile de utilizator ale angajaţilor săi şi dispozitivelor sale, dar nu au obţinut şi parolele.

“Deşi hackerii au accesat o parte închisă a sistemului nostru în iulie 2019, serverele de dezvoltare pe care le-au accesat nu aveau date sensibile sau informaţii confidenţiale”, a precizat într-un comunicat instituţia cu sediul la Geneva.

Citeşte şi: Numărul deceselor creşte de la oră la oră. 1700 de noi cazuri de contaminare în China

Comunicatul a venit ca răspuns la informaţii apărute în mass-media, inclusiv în agenţia de ştiri The New Humanitarian, despre un document intern al ONU conform căruia zeci de servere au fost atacate. The New Humanitarian a scris că ONU a încercat să ţină ascuns acest atac informatic.

Atacul a stârnit îngrijorări în legătură cu un potenţial spionaj la Biroul ONU pentru Drepturile Omului, care colectează date umanitare şi care a atras uneori furia guvernelor autocrate pentru denunţarea încălcărilor asupra drepturilor omului.

Tags: atac ciberneticBiroul ONU pentru Drepturile OmuluigenevahackeriOrganizaţia Naţiunilor Unite (ONU)Stephane DujarricViena
Categorii: Externe