X

Hamas a demarat consultările pentru alegerea unui nou lider

Hamas a demarat consultările pentru alegerea unui nou lider

Potrivit unui comunicat oficial, Hamas, gruparea islamistă palestiniană care controlează Fâşia Gaza, a demarat consultările pentru alegerea unui nou lider.

După ce Ismail Haniyeh, lider de rang înalt al Hamas, a fost asasinat miercuri, 31 iulie 2024, gruparea islamistă palestiniană a anunţat sâmbătă, într-un comunicat, că a lansat un proces de consultare pentru alegerea unui nou lider, relatează Reuters.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Ismail Haniyeh a făcut parte din gruparea Hamas multe decenii, iar de câțiva ani a condus operațiunile politice ale grupării din exil, devenind unul dintre cei mai vizibili lideri ai săi în timpul războiului cu Israelul din Gaza.

În calitate de lider politic al Hamas, el a fost un interlocutor-cheie cu mediatorii internaționali în timpul discuțiilor privind ostaticii și încetarea focului dintre Israel și Hamas, după atacul grupului din 7 octombrie asupra Israelului. Moartea lui Ismail Haniyeh repezintă o pierdere semnificativă pentru Hamas, într-un moment în care tensiunile izbucnesc în Orientul Mijlociu din cauza războiului devastator din Gaza și ridică întrebări serioase cu privire la viitorul negocierilor viitoare.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Tags: GazahamasIsmail Haniyeh
Externe