X

Hamas merge la ONU (editorial)

Hamas merge la ONU

Adunarea Generală le-ar putea acorda palestinienilor statut de membru, ocolind astfel Consiliul de Securitate.

Ghid pentru cei care vor să obțină privilegiile statalității la ONU: începeți printr-un masacru al civililor, mobilizați la protest studențimea americană și încheiați prin fentarea Consiliului de Securitate al ONU. Aceasta e strategia pe care o folosesc acum palestinienii pentru a dobândi un statut mai elevat printr-un vot de vineri al Adunării Generale [rezoluția respectivă a fost între timp adoptată cu o largă majoritate, acordându-le noi drepturi palestinienilor și cerându-i Consiliului să reia în calcul acordarea statalității – n.trad.], scrie THE WALL STREET JOURNAL, potrivit stiripesurse.ro.

Conform Cartei ONU, statutul de membru e acordat „printr-o decizie a Adunării Generale, la recomandarea Consiliului de Securitate”. SUA au utilizat în aprilie veto contra unei rezoluții a Consiliului de Securitate care le acorda statalitatea palestinienilor. Acum palestinienii și aliații lor încearcă să ocolească acea decizie, prezentându-și solicitarea direct în fața Adunării.

Hamas merge la ONU

Un proiect de rezoluție afirmă că „Statul Palestina” va avea „dreptul de a se așeza în rândul Statelor Membre”, precum și abilitatea de a co-sponsoriza propuneri și amendamente și a iniția moțiuni procedurale și „solicitări de a fi supuse votului propuneri”. Ea mai conferă și „dreptul la participare deplină și efectivă” la conferințe și „reuniuni convocate sub egida Adunării Generale”. Responsabilii palestinieni vor putea „fi aleși drept membri ai comitetelor Plenar și Principal ale Adunării Generale”.

Citeşte şi: Putin l-a scos din schemă pe Serghei Şoigu; cine îi va lua locul la şefia armatei? – Stiripesurse.md

Un proiect anterior includea și „dreptul de a vota” la sesiunile Adunării și la alte „conferințe ONU”. Acea formulare a fost eliminată în încercarea de a se evita obiecțiile SUA, care a finanțat anul acesta Adunarea cu 707 milioane de dolari. SUA asigură 25% din întregul buget al ONU.

Secțiunea 414 a Legii Publice 101-246 (1990) a SUA stipulează că „nici un fel de fonduri autorizate spre a fi acordate pe baza acestei legi sau a oricărei alte legi” nu pot fi puse la dispoziția ONU sau a oricărei instituții subsidiare a acesteia „care îi acordă Organizației pentru Eliberarea Palestinei același statut cu al statelor membre”.

Hamas merge la ONU

Subliniem: „același statut cu al statelor membre” – întrucât palestinienii și interpușii lor din presă vor pretinde că această formulă de finanțare nu se poate aplica în cazul de față fiindcă rezoluția se oprește foarte aproape de a acorda drept de vot. Însă congresmenii care au redactat legea au clarificat că interdicția finanțării a fost adoptată special pentru situații precum aceasta, în care Palestina devine un participant funcțional alături de statele membre ONU.

Palestinienii și sponsorii lor presează acum în această direcție pentru a profita de răcirea relațiilor dintre SUA și Israel. Președintele Biden și-a subminat aliatul săptămâna aceasta sistând livrările de armament către Israel pentru a-i bloca operațiunea menită a eradica Hamas din ultima ei redută din Gaza, Rafah. Hamas a guvernat Gaza înainte de 7 octombrie și probabil o va face din nou dacă i se va permite să supraviețuiască. Dacă rezoluția va trece, Hamas ar putea deveni efectiv parte constitutivă a unui membru ONU.

Rezoluția statalității e co-sponsorizată de asemenea reprezentanți iluștri ai dreptății și democrației precum China, Cuba, Libia și Yemen, care consideră că misiunea lor va fi îndeplinită fără probleme. În Adunarea Generală există o majoritate anti-Israel, cel mai mare bloc al ei reprezentându-l Organizația Cooperării Islamice, cu 56 de membri.

Administrația Biden susține o soluție cu două state pentru Israel și palestinieni, însă rezoluția Adunării subminează acest obiectiv. Ea violează totodată Acordurile de la Oslo, care condiționează statalitatea palestiniană de negocieri bilaterale israeliano-palestiniene, cât și de acceptarea existenței statului evreiesc. Odată adoptată, rezoluția Adunării ar reprezenta o victorie a strategiei teroriste a Hamasului.

Tags: GazahamasisraelONUPalestinaRafah
Externe