X

Hanoi cere eliberarea vietnamezei acuzate de asasinarea fratelui vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong Un

Vietnamul i-a cerut marţi Malaeziei să o elibereze pe vietnameza acuzată de asasinarea fratelui vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong Un la Kuala Lumpur, la o zi după punerea inopinată în libertate a celei de-a doua acuzate, o indoneziană, informează AFP, scrie Agerpres.

Doan Thi Huong rămâne în prezent singură pe banca acuzaţilor în dosarul privind asasinarea lui Kim Jong Nam, fratele vitreg al liderului suprem nord-coreean, ucis pe aeroportul din Kuala Lumpur în februarie 2017, după ce a fost stropit pe faţă cu agent neurotoxic.

Citește și : Rusia nu mai poate fi considerată un partener strategic al Uniunii Europene (comunicat PE)

Luni, indoneziana acuzată de participare la acest asasinat, Siti Aisyah, a fost eliberată de justiţia malaeziană, turnură inedită în acest dosar ce aminteşte de Războiul Rece. Parchetul a renunţat la urmărirea acesteia pentru omucidere, la un an şi jumătate de la începerea procesului.

Marţi, ministrul vietnamez al afacerilor externe, Pham Binh Minh, i-a cerut omologului său malaezian să o elibereze şi pe tânăra sa compatrioată, potrivit presei oficiale vietnameze.

Doan Thi Huong ar urma să compară joi în faţa tribunalului din Kuala Lumpur, după ce avocaţii săi i-au cerut procurorului să renunţe la urmărea ei pentru omucidere.

Procesul împotriva celor două femei, în vârstă de circa 20 de ani, a început în octombrie 2017 şi urma iniţial să fie reluat luni, după o întrerupere de mai multe luni, cu mărturia acuzatei vietnameze.

Citește și : Trump regretă că avioanele au devenit „prea complexe” pentru pilotare: „Nu doresc un Albert Einstein ca pilot”

Indonezianca şi vietnameza au respins acuzaţiile împotriva lor, dând asigurări că au fost atrase în capcană de agenţi nord-coreeni şi că ele credeau că participă la o farsă pentru o emisiune televizată.
Coreea de Sud a acuzat Phenianul că a orchestrat asasinatul, fapt pe care Coreea de Nord continuă să-l dezmintă. Kim Jong Nam era un detractor al regimului nord-coreean şi trăia în exil.

Tags: Coreea de SudKim Jong-NamKuala LumpurSiti AisyahVietnam
Categorii: Știrile zilei