X

Hashim Thaci se aşteaptă la un ‘acord istoric’ cu Serbia în cursul acestui an

Kosovo se aşteaptă să rezolve problemele rămase în suspensie cu Serbia în acest an prin încheierea unui ‘acord istoric’ care să deschidă calea pentru primirea sa ca membru cu drepturi depline în Organizaţia Naţiunilor Unite, a indicat preşedintele Hashim Thaci într-un interviu pentru Reuters, potrivit agerpres.

Kosovo şi-a proclamat în urmă cu un deceniu independenţa de Serbia, nerecunoscută de Belgrad, care, împreună cu aliaţii săi tradiţionali Moscova şi Beijing, a blocat cererea Pristinei pentru un loc la Naţiunile Unite.

Citeşte şi: Vicele american crede că ‘Iisus îi transmite ce să spună’

Pe măsură ce Serbia face paşi spre aderarea la Uniunea Europeană, autorităţile de la Belgrad se află sub presiune pentru a-şi normaliza relaţiile cu vecinii, inclusiv cu Kosovo.

‘Acordul între Kosovo şi Serbia, care cred că se va întâmpla în 2018, va fi unul istoric, cuprinzător, care va avea ca rezultat primirea ca membru a Kosovo în Organizaţia Naţiunilor Unite’, a declarat Thaci în interviu.

Independenţa Kosovo a fost recunoscută până în prezent de 115 de state, inclusiv de 23 din cei 28 de membri ai Uniunii Europene, şi de SUA.

Potrivit liderului kosovar, acordul cu Serbia va aduce normalizarea deplină a relaţiilor între cele două părţi, chiar dacă e posibil să nu li se ceară să se recunoască reciproc ca state independente.

Relaţiile Pristinei cu statele occidentale s-au tensionat în urma unei iniţative de revocare a legii care instituie un tribunal însărcinat cu anchetarea acuzaţiilor privind crime de război comise de fosta rebeliune kosovară a Armata de Eliberare a Kosovo (UCK). Instanţa este parte a sistemului de justiţie din Kosovo, dar este instalată la Haga pentru a minimiza riscurile de intimidare a martorilor şi de corupţie judiciară.

Iniţativa a fost amânată la presiunea ambasadelor occidentale, iar tribunalul a fost înfiinţat în 2015, deşi până acum nu a judecat niciun caz.

Presa din Kosovo a relatat că unii dintre liderii kosovari, printre care şi Thaci, fost comandant al UCK, ar putea fi inculpaţi de instanţă sau chemaţi să depună mărturie.

Citeşte şi: Donald Trump SCHIMBĂ ambasadorii SUA din Polonia şi Ungaria

‘Aceasta a fost o injustiţie istorică, dar, în interesul menţinerii parteneriatului strategic cu SUA, UE şi NATO, am creat această instanţă. Kosovo nu are nimic de ascuns’, a subliniat Thaci.

Întrebat ce va face dacă va fi chemat ca martor sau inculpat, Thaci a răspuns că ‘preşedintele sau orice alt cetăţean al acestei ţări nu are niciun motiv să se teamă’. ‘Noi nu am încălcat legea din Kosovo sau dreptul internaţional. Noi am luptat împotriva unui dictator, împotriva unui om care a comis genocid’, a spus Thaci, referindu-se la fostul preşedinte iugoslav şi sârb Slobodan Milosevic, decedat în 2006 în timp era judecat pentru crime de război.

Kosovo se pregăteşte să sărbătorească sâmbătă 10 ani de la proclamarea unilaterală a independenţei de Serbia.

Tags: acordArmata de Eliberare a Kosovo (UCK)BelgradHashim ThaciKosovopristinaserbiaSlobodan Milosevic
Categorii: Diaspora