X

Hassan Rohani lansează un avertisment liderilor iranieni, evocând lecţiile anului 1979

Liderii iranieni ar putea avea aceeaşi soartă ca ultimul şah al Iranului dacă ignoră nemulţumirea maselor, a lăsat să se înţeleagă miercuri preşedintele iranian Hassan Rohani, asigurând în acelaşi timp că poporul se va lupta pentru a păstra ‘pentru totdeauna Republica Islamică’, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Rohani a făcut aceste afirmaţii într-un discurs televizat la mausoleul imamului Khomeini, fondator al Republicii Islamice, cu 11 zile înainte de ceremoniile ocazionate de împlinirea a 39 de ani de la căderea regimului şahului Mohammad Reza Pahlav (11 februarie 1979).

Citeşte şi: Val de frig neobişnuit şi ninsori abundente în deşertul din sudul Marocului – VIDEO

‘Toţi conducătorii ţării ar trebui să asculte cererile şi dorinţele poporului’, a spus Rohani, subliniind că ‘regimul precedent a pierdut totul tocmai pentru că nu a ascultat vocea şi criticile poporului’.

Şahul ‘nu a ascultat doleanţele populaţiei. El nu a ascultat vocile reformatorilor, a consilierilor săi, a cadrelor universitare, a elitei sale şi oamenilor instruiţi’, a adăugat preşedintele iranian.

Zeci de oraşe din Iran au fost afectate de tulburări violente la începutul acestui an. Potrivit autorităţilor, 25 de persoane au fost ucise în urma violenţelor în timpul manifestaţiilor neautorizate împotriva guvernanţilor, a dificultăţilor economice şi corupţiei.

Fapt fără precedent, în ultimele zile, zeci de femei au denunţat în mod individual în stradă obligativitatea de a purta vălul islamic în spaţiul public, potrivit fotografiilor difuzate pe reţelele de socializare.

Citeşte şi: Atacatorul din faţa unei moschei londoneze avea ca ţintă UCIDEREA primarului Sadiq Khan

Conservator moderat reales în luna mai cu sprijinul reformatorilor, Rohani pledează în mod regulat pentru mai multe drepturi civice în Iran, dar multe voci care sperau la schimbări prin intermediul său îşi exprimă astăzi dezamăgirea.

Tulburările recente au exacerbat tensiunile în cadrul puterii iraniene între preşedinte şi alte instituţii, controlate de ultraconservatori, care denunţă politica sa de deschidere.

Reafirmându-şi credinţa faţă de ‘moştenirea’ lui Khomeini, Rohani a asigurat totuşi că poporul iranian, care ‘şi-a cucerit independenţa şi libertatea, le va păstra, protejând pentru totdeauna Republica Islamică’.

‘Atât timp cât poporul va preţui cultura Islamului şi Iranul şi va păstra unitatea sa naţională, nicio superputere nu poate schimba destinul acestei naţiuni’, a adăugat el, într-o aluzie la Statele Unite, percepute de Teheran ca fiind inamicul său numărul unu. 

Tags: Hassan Rohaniimamul KhomeiniIranMohammad Reza Pahlavteheran
Categorii: Sinteze