X

Hassan Rouhani acuză SUA că încearcă să răstoarne regimul de la Teheran

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a acuzat Statele Unite, miercuri, că încearcă să se folosească de presiunea economică pentru a înlătura de la putere regimul de la Teheran şi a exclus posibilitatea unor discuţii cu Washingtonul, scrie Reuters, potrivit news.ro.

„Iranul se află într-un război economic şi psihologic cu America şi aliaţii săi. Scopul lor este să schimbe regimul însă dorinţa lor nu va deveni realitate”, a declarat Rouhani într-un discurs ţinut în provincia nordică Gilan.
Citeşte şi: Coreea de Nord reconstruieşte o bază de lansare a rachetelor
Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au intensificat după ce preşedintele american Donald Trump a retras Washigntonul din acordul nuclear din 2015 semnat între Iran şi puterile mondiale după ce a acuzat Teheranul că nu respectă prevederile tratatului.
Washingtonul a reimpus, drept urmare, sancţiuni asupra Iranului care fuseseră ridicate graţie acordului. Acest lucru a dus la deteriorarea situaţiei economice din Iran.
Celelalte ţări care fac parte din acord – Marea Britanie, Germania, Franţa, Rusia şi China – se opun reimpunerii sancţiunilor şi doresc salvarea tratatului prin a găsi căi de a evita sancţiunile americane.
„Nu există nicio posibilitate de a intra la negocieri cu America. Ei doresc să ducă Iranul înapoi cu 40 de ani … la era de dinainte de Revoluţia Iraniană. Vor schimbarea regimului”, a declarat Rouhani în oraşul Lahijan, într-un discurs televizat.
Citeşte şi: Miliardarul Michael Bloomberg renunţă să mai candideze la prezidenţialele din SUA
Liderii iranieni au avertizat că Teheranul s-ar putea retrage din acord dacă ceilalţi semnatari nu reuşesc să asigure beneficiile financiare care au fost promise Iranului.
„Naţiunea noastră şi conducerea ţării noastre sunt unite în lupta împotriva duşmanilor … Vom continua pe calea independenţei şi libertăţii”, a declarat Rouhani.
Tags: Hassan RouhaniIranSUAteheran
Categorii: Știrile zilei