Hassan Rouhani AMENINŢĂ trupele europene din Orientul Mijlociu

Publicat:

Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a avertizat că trupele europene dislocate în Orientul Mijlociu s-ar putea să fie în pericol dacă Franţa, Germania şi Marea Britanie activează Mecanismul de reglementare a diferendelor (MRD) – prevăzut în acordul încheiat în 2015 între Republica islamică şi Grupul 5+1 (China, SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia plus Germania) asupra programului nuclear iranian – ceea ce ar putea duce la reinstituirea sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului, informează joi Euobserver, potrivit agerpres.

‘Astăzi, soldatul american este în pericol, mâine, soldatul european ar putea fi în pericol’, a transmis Rouhani într-un avertisment deloc voalat.


Citeşte şi: Autorităţile din Argentina au găsit 82 de kg de cocaină la bordul unui avion KLM

După uciderea generalului iranian Qassem Suleimani într-un raid american la Bagdad, Iranul a declarat că nu se mai simte angajat în respectivul acord.

Franţa, Germania şi Marea Britanie, cele trei state europene cosemnatare ale acordului nuclear cu Iranul, şi-au anunţat marţi decizia de a activa MRD cu scopul de a constrânge Teheranul să revină la respectarea angajamentelor asumate, subliniind – într-un comunicat – că nu se alătură campaniei de presiune maximă purtate de SUA împotriva Republicii islamice.

În acelaşi timp, Rouhani a declarat joi că lucrează ‘zilnic pentru a împiedica războiul’, la câteva zile după ce Washingtonul şi Teheranul s-au înfruntat reciproc în Irak, potrivit AFP.

‘Guvernul lucrează zilnic pentru a împiedica o confruntare militară sau un război’, a afirmat preşedintele iranian într-un discurs televizat, adăugând:’pentru mine, aceasta este o preocupare zilnică’.

Rouhani a făcut respectivele declaraţii în timp ce Teheranul a atacat la 8 ianuarie ţinte militare americane în Irak, ca represalii la eliminarea de către Washington a generalului Qassem Soleimani cu cinci zile înainte la Bagdad.

Acest ultim puseu de tensiune a suscitat noi apeluri la ‘dezescaladare’ , în condiţiile în care comunitatea internaţională se teme că tensiunile ar putea degenera într-un conflict major în Orientul Mijlociu.

Rouhani asigurase miercuri că Iranul a obţinut prin tirurile de rachete împotriva bazelor irakiene utilizate de armata americană ‘compensaţia militară’ pe care o dorea după moartea lui Soleimani, arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu.

În discursul său de joi, el a afirmat că represaliile Teheranului, care au provocat importante daune materiale – dar fără să facă victime, potrivit armatei americane – au consolidat descurajarea iraniană în faţa ‘ameninţărilor’ preşedintelui american Donald Trump.

Hassan Rouhani, un moderat pe eşichierul politic al ţării sale, s-a pronunţat pentru o politică de deschidere a Iranului faţă de lume pe care a angajat-o de la prima sa alegere în funcţie în 2013 şi care este vizată de critici din partea ultraconservatorilor.

Referitor la acordul nuclear, Rouhani a spus că, prin acest pact, ‘am demonstrat în practică faptul că este posibil să interacţionăm cu lumea’.

‘Bineînţeles, este dificil’, a remarcat totodată acesta.

‘Ei ne spun: există oameni în care nu ar trebui să ai încredere’, a continuat el, făcând aluzie la discursul ultraconservatorilor iranieni faţă de Europa şi SUA.

‘Este adevărat’ şi că, ‘dacă în faţa noastră ar exista oameni de încredere, sarcina ar fi simplă şi uşoară’, a adăugat el, referindu-se la caracterul ‘imprevizibil’ al lui Donald Trump.

Citeşte şi: Administraţia Trump a anulat brusc trei briefinguri clasificate privind Iranul

‘Oamenii ne-au ales şi una dintre sarcinile pe care ni le-au încredinţat (este) de a reduce tensiunea şi animozitatea’ dintre Republica islamică şi lumea exterioară, a spus Rouhani.

Preşedintele a făcut aceste afirmaţii în ajunul unui discurs al ghidului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care urmează să oficieze rugăciunea săptămânală musulmană vineri la Teheran pentru prima dată în aproape opt ani.

Khamenei reiterează în mod regulat că europenii nu sunt demni de încredere şi a interzis guvernului orice dialog cu administraţia Trump.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.