Hassan Rouhani îi avertizează pe americani: ‘Războiul cu Iranul este mama tuturor războaielor’

Publicat:

Pacea cu Iranul este mama păcii şi războiul cu Iranul este mama tuturor războaielor, a declarat marţi preşedintele iranian Hassan Rouhani într-un discurs transmis în direct de televiziunea de stat, avertizând încă o dată că transportul maritim ar putea să nu fie sigur în Strâmtoarea Ormuz, relatează Reuters, potrivit agerpres.

“Republica Islamică Iran este în favoarea negocierilor şi, dacă Statele Unite doresc într-adevăr să discute, în primul rând trebuie să ridice toate sancţiunile”, a menţionat de asemenea Hassan Rouhani, subliniind că ţara sa trebuie să exporte din nou petrol.


Citeşte şi: Coreea de Nord a tras alte rachete neidentificate

În discursul rostit la Ministerul de Externe, preşedintele Rouhani l-a salutat pe ministrul de externe Mohammad Javad Zarif căruia SUA i-au impus sancţiuni la 31 iulie.

Tensiunile au crescut între Iran şi Occident de anul trecut, când Statele Unite s-au retras din acordul nuclear internaţional încheiat în 2015 care prevedea încetarea programului nuclear al Republicii Islamice în schimbul unei reduceri a sancţiunilor economice.

Alimentând temerile unui război în Orientul Mijlociu cu repercusiuni globale, Gardienii Revoluţiei din Iran au sechestrat luna trecută petrolierul britanic Stena Impero în apropierea Strâmtorii Ormuz, pentru o presupusă încălcare a legislaţiei maritime, după ce infanteria marină britanică participase la reţinerea în Gibraltar a unui petrolier iranian suspectat că transporta ţiţei spre Siria.

”O strâmtoare pentru o strâmtoare. Nu se poate ca Strâmtoarea Ormuz să fie gratuită pentru voi, iar Strâmtoarea Gibraltar să nu fie gratuită pentru noi”, a spus Rouhani.

Aproximativ o cincime din traficul petrolier mondial trece prin strâmtoarea strategică Ormuz.

Citeşte şi: Washingtonul acuză oficial China de manipularea yuanul-ului

Corpul Gardienilor Revoluţionari din Iran (IRGC) a reţinut duminică un petrolier străin în Golf care transporta ilegal combustibil pentru unele state arabe şi a reţinut şapte membri ai echipajului, potrivit televiziunii de stat iraniene.

Regatul Unit a anunţat luni că se va alătura unei misiuni de securitate maritimă în Golful Persic, sub conducerea Statelor Unite, pentru a asigura protecţie navelor comerciale care trec prin Strâmtoarea Ormuz, notează Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.