Hassan Rouhani le cere europenilor să evite ‘orice ameninţare sau presiune’ în negocierile cu Iranul

Publicat:

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a cerut duminică ţărilor europene să evite “orice ameninţare sau presiune” în negocierile cu Teheranul pe tema programului nuclear al republicii islamice, în timpul unei întrevederi cu şeful diplomaţiei irlandeze, Simon Coveney, transmite AFP, potrivit agerpres.   

După sosirea lui Joe Biden la preşedinţia SUA, Washingtonul, partea europeană (Franţa, Germania şi Regatul Unit) şi Teheranul au încercat să salveze acordul încheiat la Viena în 2015, care a permis o relaxare a sancţiunilor internaţionale asupra Iranului în schimbul impunerii unor restricţii asupra programului său nuclear.


Citește și : Călătoriile neesenţiale în străinătate, interzise până la 18 aprilie în Belgia

Acest acord a fost pus sub semnul întrebării după retragerea unilaterală a SUA, în 2018, în timpul mandatului preşedintelui republican Donald Trump, care a reintrodus sancţiuni împotriva Iranului.

“Cea mai bună formă de a soluţiona problemele cu partenerii europeni la diferite niveluri bilaterale, regionale şi internaţionale o reprezintă negocierile întemeiate pe respect reciproc şi pe evitarea oricărei ameninţări sau presiuni”, a apreciat Rouhani în timpul întrevederii cu Coveney, potrivit unui comunicat de presă al preşedinţiei iraniene.

Rouhani şi-a reiterat criticile la adresa “lipsei de acţiune a Europei în raport cu angajamentele sale” din acord, adăugând că Iranul s-a angajat să-l menţină “şi a plătit preţul” pentru aceasta.

Citește și : Legea electorală promovată de China este ‘un atac direct’ la adresa autonomiei Hong Kong-ului (Washington)

Declaraţia intervine la câteva zile după ce Germania, Franţa şi Marea Britanie au renunţat la un proiect de rezoluţie prin care denunţau Teheranul pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru decizia Iranului de a suspenda anumite inspecţii asupra programului său nuclear.

La rândul său, ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, care va avea şi el duminică o întrevedere cu omologul său irlandez, a scris vineri pe Twitter că va prezenta curând “un plan de acţiune constructiv şi concret al Teheranului prin intermediul căilor diplomatice potrivite”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.