X

Hassan Rouhani vorbește despre creșterea concentrației uraniului îmbogățit

Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat miercuri că decizia Iranului de a crește concentrația uraniului îmbogățit peste limita acceptată în Acordul nuclear este în scop pașnic, relatează agenția de presă Reuters, potrivit mediafax.

Rouhani a transmis că uraniul îmbogățit va fi utilizat drept combustibil pentru centralele nucleare și va fi folosit doar în scopuri pașnice.

Citește și: Bazele americane sunt în raza de acțiune a rachetelor iraniene

De asemenea, președintele iranian a menționat că măsurile luate sunt în concordanță cu Acordul nuclear semnat în 2015.

Administrația de la Teheran a anunțat duminică dimineață că va crește concentrația uraniului îmbogățit cu aproape două procente peste limitele permise în Acordul Nuclear semnat în 2015, pentru a produce combustibil pentru centrale nucleare.

Abbas Araqchi, adjunct al ministrului iranian de Externe, a transmis că Administrația de la Teheran va înceta să respecte câte o prevedere a Acordului Nuclear la fiecare 60 de zile, dacă țările semnatare nu iau măsuri pentru protejarea Iranului de sancțiunile impuse de Statele Unite.

Citește și: Ani grei de închisoare pentru o fostă diplomată americană. A vândut chinezilor informații clasificate!

Oficialul iranian a anunțat că Iranul dorește să salveze Acordul Nuclear, dar a acuzat semnatarii europeni că nu au respectat angajamentele prevăzute în acord. Araqchi a transmis că diplomația este încă o opțiune, dacă Statele Unite vor ridica sancțiunile impuse Iranului.

Administrația de la Teheran a negat vehement dorința de a construi armament nuclear, lucru pentru care uraniul ar trebui îmbogățit la un nivel de aproximativ 90%.

Tags: Abbas Araqchiacord nuclearHassan RouhaniIranSUAteheranuraniu imbogatit
Categorii: Sinteze