Hawaii: Erupţie explozivă a vulcanului Kilauea; coloana de cenuşă se ridică la peste 9.000 de metri în aer

Publicat:

O erupţie explozivă a zguduit joi vulcanul Kilauea din Hawaii trimiţând o coloană de cenuşă la peste 9.000 de metri în atmosferă, potrivit autorităţilor, informează Reuters, potrivit agerpres.

Localnicii de pe Insula Mare au fost avertizaţi să se adăpostească întrucât coloana de cenuşă se va răspândi pe o suprafaţă semnificativă.


Citește și : Europol a destructurat o reţea de traficanţi de migranţi spre Germania

”Observatorul Vulcanic din Hawaii a informat că s-a produs o erupţie explozivă la vârful vulcanului Kilauea”, potrivit unei alerte telefonice a departamentului de apărare civilă. ”Coloana de cenuşă degajată în urma erupţiei va acoperi regiunea învecinată. Adăpostiţi-vă dacă sunteţi pe traiectoria coloanei de cenuţă”.

Se estimează că erupţia puternică va degaja cantităţi semnificative de cenuşă vulcanică şi fum din craterul Kilauea. Vulcanul a distrus 37 de locuinţe şi alte construcţii într-o zonă din sudul insulei şi a forţat aproximativ 2.000 de persoane să-şi părăsească locuinţele.

Geologii au avertizat cu privire la erupţiile explozive care s-ar putea declanşa odată ce nivelul lacului de lavă din Kilauea va coborî sub nivelul apei, permiţând apei să curgă peste coloana de lavă şi să creeze explozii provocate de aburi.

Citește și : Ucraina: Doi soldaţi au fost ucişi după ce o şcoală a fost lovită de un obuz în estul țării

Exploziile puternice ar putea lansa roci de mărimea unor mici autovehicule pe distanţe de peste un kilometru şi să arunce resturi şi pietre la peste 10 kilometri, a avertizat USGS.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.