X

Hawaii: Uraganul Lane a scăzut în intensitate

Uraganul Lane care s-a abătut asupra insulelor Hawaii a scăzut în intensitate, dar ploile torențiale căzute în ultimele ore au inundat un oraș și i-au forțat pe localnici să-și părăsească casele inundate, în timp ce alții s-au aruncat în valurile învolburate pentru a face surf, informează AP, scrie mediafax.

În timp ce unii s-au luptat cu inundațiile și chiar cu incendiile, înotătorii și surferii au ignorat avertismentele emise de autorități și s-au aruncat în valurile puternice de pe cunoscuta plajă Waikiki din Oahu, care a fost închisă.

Citește și : Rusia a prezentat propuneri Turciei privind situația din nord-vestul Siriei

Autoritățile au transmis în repetate rânduri: “Vă rugăm să ieșiți din apă! Este foarte periculos!”.

Primarul din Honolulu le-a cerut turiștilor să nu își pună viața în pericol deoarece furtuna se apropie.

Serviciul Național de Meteorologie a retrogradat furtuna la categoria 1 cu viteza vântului între 74 și 95 de km pe oră, acesta îndreptându-se către nordul insulelor. Era așteptat ca uraganul să se îndrepte către vest, ocolind insulele, dar amenința să aducă ploi torențiale și vânturi puternice, în rafale, care să traverseze insulele, a declarat meteorologul Gavin Shigesato.

Citește și : Italia intră în conflict cu Uniunea Europeană din cauza migranților

Avertizarea de uragan pentru cele mai vestice insule din Hawaii, Kauai și Niihau, a fost retrogradată la o avertizare de furtună tropicală. Totuși, centrul pentru uragane a avertizat că mișcarea lentă a lui Lane mărește posibilitatea prelungirii precipitațiilor abundente, care este de așteptat să provoace inundații puternice și alunecări de teren.

Inelele exterioare ale uraganului au făcut ca apa să treacă de peste un metru în 48 de ore pe cea mai mare parte din insula Big Island. Orașul principal Hilo, cu 43.000 de locuitori, a fost inundat apa ajungând până în talie, iar alunecările de teren au dus la închiderea drumurilor.

Tags: honoluluLaneploiprecipitaţiiuraganWaikiki
Categorii: Știrile zilei